Terug naar het overzicht
Shutterstock 135572054

Asperges

Asparagus officinalis

Oorspronkelijk komen asperges voor in zanderige duingebieden. De Egyptenaren en Romeinen kenden ze reeds enkele eeuwen voor Christus. Sinds de 19eeeuw worden er in België en Nederland op grote schaal asperges gekweekt.

Wij kennen witte, groene en in mindere maten paarse asperges. Witte asperge groeit onder de grond en ziet geen zonlicht. Het korte seizoen loopt van april tot juni. Groenen asperges worden bovengronds geoogst en hebben hun kleur te danken aan het zonlicht.

PLANTEN


Jan

Feb

Ma

Apr

Mei

Jun

Jul

Aug

Sep

Okt

Nov

Dec

OOGSTEN


Jan

Feb

Ma

Apr

Mei

Jun

Jul

Aug

Sep

Okt

Nov

Dec

Meer informatie

Maak uw keuze

Teelttips

Oogst en bewaring

Gebruik

De asperge is een meerjarige plant die tot wel 10 jaar achter elkaar op hetzelfde veld wordt geteeld. De planten vormen jaarlijks ondergrondse uitlopers (klauwen genoemd) die uitgroeien tot verse asperges.

Asperges kunnen best geteeld worden in zandgrond op vaste plantbedden. Kies voor een warme standplaats en zorg dat het gehele plantbed in de zon ligt. Vanaf maart kan je eventueel een zwarte plastiek over het plantbed leggen, dit bevordert de opwarming van de bodem.

Maak in het voorjaar bedden van 20cm diep en 50cm breed en leg drie klauwen (of planten) per lopende meter met de ogen in dezelfde richting. Dek af met aarde (geen compost of mest) tot je een plantbed van ongeveer 7cm hoog hebt.

Het tweede jaar moet je een plantenbed maken tot 15cm hoog, vanaf het derde jaar tot 20cm en meer. Gebruik hiervoor steeds fijn los zand.

Eind oktober, begin november kan je het loof verwijderen door dit 10cm boven de grond af te knippen. Na enkele vorstdagen kan je de achtergebleven korte stengels makkelijk verwijderen. Vergeet dit niet, anders heb je meer kans op ziektes en schimmels.

Trek de plantbedden terug gelijk met de grond om ze in het voorjaar terug op te hogen.

Leg de eerste twee jaar een flinke laag mest in de voren tussen de plantbedden. Gebruik bij voorkeur paarden- of koemest die reeds 2 jaar heeft gelegen.

Het eerste jaar mag je niet oogsten, laat de planten onaangeroerd groeien. Vanaf het tweede jaar kan je de eerste asperges trekken vanaf half april. Wanneer de kop van de asperge komt piepen kan je deze uitsteken of uitdraaien. Probeer de volledige stengel te verwijderen, resten kunnen kroonrot of roest teweeg brengen.

Stop met oogsten vanaf de 3de week van juni, laat de planten dan volledig uitgroeien zodat ze krachten kunnen opdoen voor het volgende seizoen.

Asperges hebben een unieke smaak, vele kunnen dan ook niet wachten tot het seizoen begint.

De meest gebruikte manier om asperges klaar te maken is koken in licht gezouten water. Ze zijn echter ook heel geschikt om te bakken of grillen.

Shutterstock 1344091328
Shutterstock 1379455343
Shutterstock 651948631

Deze website maakt gebruik van cookies om ervoor te zorgen dat u de beste surfervaring op onze website krijgt. Meer info