Terug naar het overzicht
Ananas salie bloem

Ananassalie

Salvia Elegans

Ananassalie behoort tot de familie van de lipbloemigen en is oorspronkelijk afkomstig uit Zuid-Amerika. Het blad is zeer aromatisch en ruikt sterk naar ananas.

In Guatemala en Mexico wordt dit kruid voor uiteenlopende medicinale doeleinden gebruikt.

In de landen van oorsprong is deze Salvia een doorlevende plant maar in het koudere Europa is hij niet volledig winterhard.

PLANTEN


Jan

Feb

Ma

Apr

Mei

Jun

Jul

Aug

Sep

Okt

Nov

Dec

OOGSTEN


Jan

Feb

Ma

Apr

Mei

Jun

Jul

Aug

Sep

Okt

Nov

Dec

Meer informatie

Teelttips

Gebruik

De Ananassalie is een meerjarige plant maar is vorstgevoelig. In ons klimaat wordt deze Salie meestal als éénjarige plant gebruikt, maar op een beschutte plaats met extra bescherming kan hij doorgaans wel overwinteren. De planten kunnen ook binnenshuis op een koele licht plaats overwinterd worden.

Zet deze plant op een ruime plaats in de volle grond of in een grote pot, in optimale omstandigheden kan hij tot 1m hoog worden.

Ananassalie houd van een plaats in de halfschaduw, opletten met een brandende middagzon tijdens de zomermaanden.

Geef voldoende water en als de plant in pot staat regelmatig bemesten.

De Ananassalie is een echte najaarsbloeier, als bijna alles in de tuin is uitgebloeid vormt deze plant kleine eetbare rode bloemen.

Om een mooie compacte struik te bekomen de plant in het voorjaar enkele malen snoeien.

Na de bloei de plant tot boven de wortels afsnoeien, in het voorjaar gaat hij terug uitlopen.

De bladeren kunnen zowel vers als gedroogd gebruikt worden op thee te maken. Gehakte verse blaadjes kunnen toegevoegd worden aan salades, fruitsla, koude dranken of cakedeeg en geven deze gerechten een verfrissende smaak.

Gedroogde of verse blaadjes aromatiseren gerechten met varkens- of lamsvlees.

Ook de bloemen zijn eetbaar, bevatten zoete nectar en doen je gerechten er nog eens mooi uitzien. Voeg enkele bloempjes toe aan thee, salades, cake of desserten.

Ananassalie 3
Ananassalie bloem

Deze website maakt gebruik van cookies om ervoor te zorgen dat u de beste surfervaring op onze website krijgt. Meer info