Terug naar het overzicht
AZTEKENKRUID pot 10 5

Aztekenkruid

Lippia dulcis

Zoet Aztekenkruid, ook wel bekend als honingverbena, is een minder bekende natuurlijke zoetstof.

Dit kruid dankt zijn naam aan het feit dat deze plant vroeger gebruikt werd door de Azteken als medicijn tegen hoest en verkoudheid.

Het is een tropische plant die de neiging heeft te hangen en met de nodige hulp kan klimmen. In de zomer bloeit deze met kleine witte bloempjes waarna de zaden verschijnen.

PLANTEN


Jan

Feb

Ma

Apr

Mei

Jun

Jul

Aug

Sep

Okt

Nov

Dec

OOGSTEN


Jan

Feb

Ma

Apr

Mei

Jun

Jul

Aug

Sep

Okt

Nov

Dec

Meer informatie

Teelttips

Gebruik

Lippia Dulcis is een niet winterharde tropische plant die binnenshuis moet overwinterd worden. Om deze reden is het een goed idee deze in pot te houden, waarvoor de plant uiterst geschikt is.

Zorg voor een warme, beschutte en zonnige standplaats. Geef regelmatig water maar zorg voor voldoende afwatering, de plant staat niet graag met de wortels in het water.

Gebruik bij teelt in pot een potgrond van goede kwaliteit en geef regelmatig voeding, zeker na de winterperiode wanneer de plant terug naar buiten gaat.

Haal de Lippia Dulcis voor de vorst naar binnen (eind oktober) en zorg voor een frisse standplaats. Na de winter de plant terug snoeien (eind februari), terug voeding en regelmatig water geven. De planten mogen terug buiten na de ijsheiligen (15 mei).

De bladeren bevatten de zoete stof hernandulcine en is veel zoeter dan suiker en zelfs zoeter dan Stevia. Het eten van een rauw blaadje geeft een chemisch-achtige bittere nasmaak die iets doet denken aan sorbitol.

Pluk de blaadjes naar believen (zonder de plant kaal te plukken) en gebruik deze meteen of laat ze drogen.

Aztekenkruid is caloriearm en geschikt om alles te zoeten waar we tafelsuiker voor gebruiken.

Past goed bij koffie, thee, desserts, salades en fruitsla.

Dit kruid heeft een gunstige invloed bij hoest, bronchitis en verkoudheid.

Opgelet

Aztekenkruid bevat sporen van de stof Kamfer, dit vormt geen probleem voor de gezondheid bij matig gebruik. Niet geschikt voor kinderen en zwangere vrouwen, evenals het gebruik van grote hoeveelheden of geconcentreerde bereidingen is af te raden.

Aztekenkruid 5
Aztekenkruid 1

Deze website maakt gebruik van cookies om ervoor te zorgen dat u de beste surfervaring op onze website krijgt. Meer info