Terug naar het overzicht
Colakruid 1

Colakruid

Artimisia abrotanum 'Cola'

Cola-kruid, soms ook citroenkruid genoemd is een winterharde grijskleurige struik afkomstig van Zuid-Europa.

Deze struik kan tot 1.5 meter hoog en 30 tot 60 cm breed worden en bloeit van juli tot oktober met gele bloempjes.

De jonge blaadjes aan tak-uiteinden hebben de verrassende geur van cola met citroen. De smaak is minder uitgesproken en kan licht bitter zijn.

PLANTEN


Jan

Feb

Ma

Apr

Mei

Jun

Jul

Aug

Sep

Okt

Nov

Dec

OOGSTEN


Jan

Feb

Ma

Apr

Mei

Jun

Jul

Aug

Sep

Okt

Nov

Dec

Meer informatie

Teelttips

Gebruik

Artemisia abrotanum 'Cola' is een winterharde plant die houdt van een kalkhoudende, humusrijke en goed doorlaatbare bodem. Bij strenge winters de wortels beschermen tegen de koude of de plant binnen op een frisse plaats overwinteren.

Omdat deze plant oorspronkelijk uit het Zuiden komt zorg je best voor een warme en zonnige strandplaats. Geef regelmatig water maar laat de potkluit licht uitdrogen tussen de gietbeurten. Spaarzaam bemesten.

Tijdens de zomermaanden kan er geoogst worden door de jonge uiteindes van de takken te knippen. De plant moet in de herfst worden teruggesnoeid, dit is meteen het moment met de grootste oogst.

Colakruid zal het grootst worden in de volle grond maar ook in pot doet deze het goed. Zet een pot of bloembak op uw terras voor een heerlijk fris aroma.

Enkel de jonge uiteindes van de blaadjes kunnen vers of gedroogd gebruikt worden, de overige delen van de plant smaken bitter en zijn niet bruikbaar.

Het Aroma van colakruid is heerlijk en ruikt echt naar cola met citroen, de specifieke cola-smaak zal je echter niet aantreffen in je gerechten.

Doe een takje cola-kruid in een glas water en het kruid zal een zacht en subtiel aroma afgeven aan het water. De combinatie van tuinbonen met cola-kruid is heerlijk.

Verder is cola-kruid lekker bij yoghurt, kruidenazijn, salades, vlees, gevogelte, sauzen en kruidenthee.

Gebruik dit kruid steeds spaarzaam. Meest bekend als aroma-kruid en minder voor consumptie.

Voeg het blad toe aan uw badwater om de conditie van uw huid te verbeteren.

Shutterstock 123696640
Colakruid 6

Deze website maakt gebruik van cookies om ervoor te zorgen dat u de beste surfervaring op onze website krijgt. Meer info