Terug naar het overzicht
Shutterstock 34605994

Kamille

Chamomilla Recutita

Kamille is al van in de tijd van de Egyptenaren een gewaardeerd kruid. Het komt doorheen heel Europa voor in de natuur: in weides, langs wegbermen, op puinplaatsen,... Het is een eenjarige plant die 20-50 cm hoog wordt.

De rechtopstaande dunne stengels zijn sterk vertakt en hebben over de ganse lengte smalle lijnvormige blaadjes. Aan de top van de stengels verschijnen vanaf mei tot augustus de talrijke en typische bloempjes: gele hartjes met rondom witte kroonblaadjes.

De bloempjes hebben een honingachtige, zeer welriekende, geur en buigen op het einde van de bloeitijd hun blaadjes naar onder.

PLANTEN


Jan

Feb

Ma

Apr

Mei

Jun

Jul

Aug

Sep

Okt

Nov

Dec

OOGSTEN


Jan

Feb

Ma

Apr

Mei

Jun

Jul

Aug

Sep

Okt

Nov

Dec

Meer informatie

Teelttips

Gebruik

Op vele plaatsen wordt kamille als onkruid aanzien. De plant heeft dus niet veel aandacht en verzorging nodig om te groeien: een plaatsje in volle zon is voldoende.

De aard van de bodem is niet zo belangrijk, in de natuur groeit hij zowel in weides als langs wegen. Geef beter geen meststoffen, anders maakt de plant veel groen en weinig bloemen. In de winter verdwijnt de plant, maar hij zaait zichzelf makkelijk uit.

Kamille wordt niet als keukenkruid gebruikt, hoewel de heilzame kamillethee lekker kan smaken.

De bloemen van kamille bevatten de meeste geneeskrachtige bestanddelen. Als ze gedroogd zijn kan er thee van getrokken worden of etherische olie.

Kamille werkt rustgevend, krampwerend, ontstekingsremmend en anti-allergisch.

Het wordt als heilzaam middel gebruikt bij o.a. stress, slapeloosheid, spijsverteringsproblemen, verkoudheden, griep,...

Een bekende toepassing is tevens het gebruik van kamille in shampoo, het geeft blond haar een mooiere kleur.

Shutterstock 49889707
Shutterstock 204275740

Deze website maakt gebruik van cookies om ervoor te zorgen dat u de beste surfervaring op onze website krijgt. Meer info