Augurk
Cucumis sativus
De augurk vindt zijn oorsprong in India en behoort net als de komkommer tot de soort Cucumis sativus, maar het zijn geheel verschillende rassen. De augurk is kleiner veelal met een minder glad oppervlak en mag geen smaak van zichzelf hebben; de komkommersmaak moet geheel ontbreken.
PLANTEN
Jan
Feb
Ma
Apr
Mei
Jun
Jul
Aug
Sep
Okt
Nov
Dec
OOGSTEN
Jan
Feb
Ma
Apr
Mei
Jun
Jul
Aug
Sep
Okt
Nov
Dec
Meer informatie
Maak uw keuze
Teelttips
Oogst en bewaring
Culinair
Recept ingemaakte augurken
Augurk is, net zoals komkommer trouwens, erg gevoelig aan koude. Plant de augurk pas vanaf 10-15 mei in volle grond. Ook in de hobbyserre moet je voorzichtig zijn, wanneer de bodemtemperatuur nog te laag is krijgt de plant wortelproblemen en zal uiteindelijk afsterven. Zoek ook voor deze plant een zonnig, warm plekje in de tuin.
De augurk kan je op 2 verschillende manieren laten groeien: laten klimmen via een draad of een hekje of kruipend over de bodem. In tegenstelling tot de komkommer moet je voor deze laatste methode geen schrik hebben omdat de augurk toch wat sterker is tegen ziektes dan zijn grote broer.
Ga je telen in een serre, dan verdubbel je bijna je productie tegenover de buitenteelt, wat niet wil zeggen dat je bij de buitenteelt een tekort aan augurken zal hebben!
Zorg ervoor dat de augurk voldoende meststof ter beschikking heeft en stuur gerust bij tijdens de teelt, voornamelijk wanneer de plant aardig wat vruchtbehang heeft.
Snoeien hoeft niet en hoe meer de plant zich vertakt, hoe hoger je productie. Oogst zeer regelmatig zodat de plant niet uitgeput geraakt
Hoe kleiner je de vrucht oogst, hoe smakelijker. De vrucht bewaren is iets moeilijker, maar de meest geschikte temperatuur is 13-14°. De koelkast is dus uit den boze. Toch blijft het, ook onder ideale omstandigheden, moeilijk om de augurken lang te bewaren. Tracht dus te oogsten naar behoefte. Uiteraard kan je de augurken ook opleggen.
De smaak van een rauwe en verse augurk is vergelijkbaar met die van een komkommer, doch met een minder uitgesproken komkommersmaak.
Licht en fris, ideaal om in een zomerse salade te verwerken!
Benodigdheden:
• Augurken
• Jeneverbessen
• Mosterdzaad
• Enkele takjes verse dragon
• Sjalotjes
• 1 teentjes knoflook
• Enkele peperkorrels
• Rietsuiker
• Witte- of inmaakazijn
Je kan gerust wat experimenteren met verschillende kruiden. Ontsmet je potten en deksel door ze in kokend water te leggen. Was de dragontakjes. Maak de sjalotjes en knoflooktenen schoon. Warm in een pannetje de azijn met suiker: 1 liter azijn en 125 gr rietsuiker. Roer tot de suiker is opgelost. Haal voorzichtig een pot uit het kokende water en laat uitlekken. Doe er wat van de ingrediënten in en vul de pot met augurken. Giet de zoetzure azijn erover en vul de pot zo vol mogelijk. Haal het deksel uit het kokende water en draai de pot goed dicht. Minstens drie weken voor gebruik wegzetten.