Terug naar het overzicht
AL2335 Nieuw Zeelandse spinazie 2

Nieuw-Zeelandse spinazie

Tetragonia tetragonioides

Deze eenjarige bladgroente komt oorspronkelijk uit Nieuw-Zeeland maar is geen familie van de echte spinazie.

Het is een makkelijk te telen zomergroente die goed warmte kan verdagen en waar je lang van kan oogsten.

De blaadjes hebben een vergelijkbare smaak als de echte spinazie en kan je op dezelfde manier gebruiken, al zijn de stevige blaadjes niet geschikt om rauw te eten.

PLANTEN


Jan

Feb

Ma

Apr

Mei

Jun

Jul

Aug

Sep

Okt

Nov

Dec

OOGSTEN


Jan

Feb

Ma

Apr

Mei

Jun

Jul

Aug

Sep

Okt

Nov

Dec

Meer informatie

Teelttips

Oogst & gebruik

De Nieuw-Zeelandse spinazie kan goed warmte verdagen maar houdt niet van koude, wacht tot mei om de planten buiten te zetten of zet in een serre. Deze plant is makkelijk te telen, enkel bij kille en natte zomers groeien ze minder goed. Nieuw-Zeelandse spinazie houdt van een plaats in de zon of half schaduw, en van een luchtige en licht vochtige bodem (zeker geen kletsnatte bodem!). Deze bladgroente heeft niet heel veel voeding nodig maar meng voor het uitplanten toch best een beetje organische meststof door de bodem.

De planten worden ongeveer 45 cm hoog en groeien, door de vorming van ranken, breed uit. De ideale standplaats is dus aan de rand van een border, bak of in grote potten. In het begin van het seizoen groeien ze redelijk traag, hoe warmer de bodem hoe sneller ze gaan groeien. Door de plant regelmatig te toppen gaat die extra vertakken en heb je dus meer opbrengst.

Zowel de bladeren als de jonge groeikoppen kunnen geoogst en klaargemaakt worden. De blaadjes zijn dikker en steviger dan andere bladgewassen of echte spinazie en kunnen dus iets langer bewaard worden. Toch is het altijd beter om ze zo snel mogelijk na het oogsten te gebruiken. De oude stengels zijn taai en worden niet gebruikt. De plant blijft groeien, je kan dus blijven oogsten tot in de herfst, tot wanneer het te nat of te koud wordt.

Nieuw-Zeelandse spinazie heeft een vergelijkbare smaak als echte spinazie, de blaadjes en groeikoppen kunnen op dezelfde manier gebruikt worden. De stevige blaadjes worden zacht als je ze klaarmaakt, ideaal om ze te stoven, koken of roerbakken. Heerlijk in stamppot, ovenschotels en roerbakgerechten. Door de stevigheid van de blaadjes en omdat ze een beetje oxaalzuur bevatten zijn ze minder geschikt om rauw te eten.

Shutterstock 349015169
AL2335 Nieuw Zeelandse spinazie 3

Deze website maakt gebruik van cookies om ervoor te zorgen dat u de beste surfervaring op onze website krijgt. Meer info