Terug naar het overzicht
Shutterstock 688446646

Koolrabi

Brassica oleracea acephala gongylodes

Koolrabi is een mooie plant met ranke bladeren die mooi ingeplant schijnen te staan op een bolvormige verdikking van de stengel. Hij stamt af van de wilde kool, een in het Middellands Zeegebied veel voorkomende koolplant. Plinius de Oudere beschreef in het begin van onze jaartelling de koolrabi zeer mooi als "Het kooltje dat op de aarde rust".

De meeste koolrabi wordt verbouwd in Duitsland, waar men er per jaar 40.000 ton van produceert. Je hebt groen-witte rassen of blauw-paarse rassen, maar van binnen zijn ze echter allebei wit. De hele plant is overdekt met een waslaag zoals je ook bij witte- en rode kool ziet.

PLANTEN


Jan

Feb

Ma

Apr

Mei

Jun

Jul

Aug

Sep

Okt

Nov

Dec

OOGSTEN


Jan

Feb

Ma

Apr

Mei

Jun

Jul

Aug

Sep

Okt

Nov

Dec

Meer informatie

Maak uw keuze

Teelttips

Oogst en bewaring

Gebruik

Koolrabi groeit het best op een luchtige, niet te zure, voedingsrijke grond. Strooi eventueel wat extra kalk.

Koolrabi heeft een eerder oppervlakkig wortelgestel, wat dus betekent dat je regelmatig water moet geven. Heeft de plant te weinig water (of niet regelmatig genoeg) gehad dan krijg je gebarsten en/of taaie vezelige knollen.

Koolrabi is vrij gevoelig voor schot (het aanmaken van een bloem). Zorg daarom voor een zo stabiel mogelijke opkweek qua voeding, temperatuur en vocht. Je kan beter na 21 juni (langste dag) planten, waar de verschillen tussen dag en nachttemperatuur minder groot zijn.

Koolrabi oogst je het beste in een jong stadium, ze zijn dan ± 8 cm in doorsnee, omdat ze anders te vezelig worden. Je snijdt de knol net boven de grond af.

Je kunt de afgesneden knollen (zonder loof) nog wel een paar dagen in de koelkast bewaren. De meeste voedingsstoffen zitten in de bladeren waarvan u heerlijke soep kan maken. Vers geoogste koolrabi is op een koele plaats 4 à 5 dagen houdbaar.

De smaak van koolrabi is helemaal niet sterk koolachtig, maar juist zacht en vrij neutraal én heerlijk in stamppot (stoemp).

Koolrabi kan zowel rauw als gekookt genuttigd worden. Verwijder de schil alleen indien nodig.

Wens je de knol rauw te eten? Snij dan in zeer dunne plakjes of lucifertjes en verwerk deze in een salade. De smaak heeft iets van radijs maar zeker niet zo uitgesproken en misschien iets zoeter.

Koolrabi is gezond en prima voor je lijn (24 kcal per 100 gram) en bevat veel vitamine B, en C, caroteen en ijzer.

Shutterstock 1156924234
Koolrabi 4
Shutterstock 709618807

Deze website maakt gebruik van cookies om ervoor te zorgen dat u de beste surfervaring op onze website krijgt. Meer info