Terug naar het overzicht
Shutterstock 346082207

Tijm

Thymus Vulgaris

Tijm is zoals vele van onze huidige keukenkruiden afkomstig uit de landen rond de Middellandse Zee. Het groeit in de natuur meestal op rotsige hellingen. Tijm wordt al eeuwenlang gebruikt om spijzen mee te bereiden, als medicijn, in diverse rituelen en reukoffers.

De echte tijm is een altijdgroene, bossige halfheester die zo'n 20 tot 30 centimeter hoog wordt.

Hij heeft vele fijne opgaande groenbruine takjes die verhouten in het tweede seizoen. Aan de takjes zitten kleine, naaldvormige groene blaadjes die sterk geuren, zeker als ze worden gekneusd. Tijm bloeit van mei tot september met kleine wit tot lichtpaarse lipvormige bloempjes die erg geliefd zijn bij bijen en hommels.

PLANTEN


Jan

Feb

Ma

Apr

Mei

Jun

Jul

Aug

Sep

Okt

Nov

Dec

OOGSTEN


Jan

Feb

Ma

Apr

Mei

Jun

Jul

Aug

Sep

Okt

Nov

Dec

Meer informatie

Teelttips

Gebruik

Tijm groeit het liefst op een zonnige en droge plek. De plant gedijt goed in een zanderige, voedselarme kalkrijke en goed gedraineerde grond.

Om jonge frisse plantjes te behouden kan je best in het najaar, na de bloei, sterk terugsnoeien. Dit bevordert de groei in het voorjaar. Er zullen dan makkelijk nieuwe jonge takjes groeien op het oude hout.

Pluk naar behoefte enkele takjes af, om direct vers te gebruiken of snij in de zomer takjes af om te drogen en te bewaren.

Na een 3-tal jaar kan je tijm echter beter verplanten of volledig vervangen. Als de plant veroudert krijg je een verhoutte struik met binnenin kale takken en alleen aan de buitenkant blaadjes. Bovendien verliezen oudere planten veel van hun aroma.

Tijm kan goed in potten of bakken op het terras gekweekt worden. Let op dat de grond goed draineert.

Natte winters kunnen fataal zijn voor de plant, zeker bij teelt in potten.

Tijm is een van de meest bekende en gebruikte keukenkruiden. Het kan zowel vers als gedroogd worden gebruikt.

Laat enkele takjes meekoken in uw gerechten, maar verwijder ze voor het opdienen. Gebruik tijm wel met mate, anders gaat hij snel domineren.

Je kan tijm gebruiken om extra smaak te geven aan bouillons, marinades, sauzen en soepen. Het past bovendien perfect bij wildgerechten en op de barbecue.

Een klassieker is het gebruik van echte tijm, gemengd met peterselie en laurier, het uit kookboeken bekende 'bouquet garni'.

Tijm kan ook gebruikt worden om op te leggen in olie of azijn, om zo je eigen tijmolie en tijmazijn te maken.

Tijm bevordert de vertering van vet voedsel en stimuleert de eetlust.

Het wordt echter van oudsher vooral gebruikt omwille van zijn ontsmettende en antibacteriële werking. Bovendien werkt tijm slijmoplossend.

Tijmthee of tijmsiroop kan worden aangewend bij problemen met de luchtwegen, bronchitis en hardnekkige hoest. Het is vaak een bestanddeel van hoestsiropen. Gebruik het ook als mondwater tegen infecties in de mond en keel.

Enkele blaadjes tijm of tijmolie in het bad zijn rustgevend en helpen bij slapeloosheid en migraine.

Shutterstock 373770493
Shutterstock 131022584

Deze website maakt gebruik van cookies om ervoor te zorgen dat u de beste surfervaring op onze website krijgt. Meer info