Terug naar het overzicht
Shutterstock 1148094554

Artisjok

Cynara scolymus

Artisjok is een prachtige decoratieve plant die oorspronkelijk uit gebieden rond de Middellandse Zee komt. Het is een heel oud cultuurgewas dat al door Romeinen en Egyptenaren werd gekweekt en gegeten.

Enkel de vlezige schutbladeren en bloemboden van de gesloten bloemknoppen worden eetbaar.

In koelere landen zoals België en Nederland is de opbrengst lager dan in warme gebieden, maar een artisjokplant in je moestuin blijft een aanwinst! Het grijze gewas is zeer decoratief in de (moes)tuin en wanneer je de bloemknoppen niet oogst voor consumptie, worden het prachtige paarse bloemen die zeer veel insecten lokken.

PLANTEN


Jan

Feb

Ma

Apr

Mei

Jun

Jul

Aug

Sep

Okt

Nov

Dec

OOGSTEN


Jan

Feb

Ma

Apr

Mei

Jun

Jul

Aug

Sep

Okt

Nov

Dec

Meer informatie

Maak uw keuze

Teelttips

Oogst en bewaring

Gebruik

De artisjok is een semi winterharde vaste plant. Zet hem op een beschutte en zonnige plaats in een niet te natte, goed doorlatende bodem. Bij een zachte droge winter zal de plant goed overwinteren, bij een koude en natte winter is de kans groot dat hij het niet overleeft. Bescherm het gewas bij temperaturen onder -3°C of overwinter vorstvrij. In zandgrond zal de plant makkelijker overwinteren dan in natte kleigrond.

Na drie jaar is het best om de moederplant te vervangen, die heeft zijn beste tijd dan gehad en zal niet veel opbrengst meer geven. Je kan nieuwe planten aankopen of de moederplant stekken.

Het eerste jaar zal de artisjok minder opbrengst geven, vanaf het 2de jaar is dat beduidend meer.

Oogst de bloemknoppen zo groot mogelijk maar zorg ervoor dat ze nog volledig gesloten zijn, bloemknoppen die te laat geoogst worden verliezen hun smaak en structuur.

Ze zijn maar enkele dagen houdbaar, maak ze dus zo snel mogelijk na het oogsten klaar.

Verwijder steeds de bloemstengels uit de plant na de oogst.

Een gedeelte van de bloemknoppen zijn eetbaar. De vlezige binnenzijde van de stugge bloemblaadjes en de bloemboden worden gegeten. Kook de artisjok in zijn geheel, eet de binnenkant van de bloemblaadjes met een lekkere saus of dressing, nadien kan je de bloemboden vrijmaken en opeten.

Artisjokbodems zijn veel gebruikt in pizza, pasta en stoofschotels. Ze zijn in de supermarkt te koop in blik.

Shutterstock 1312952057
Shutterstock 27643825
Shutterstock 1421186405

Deze website maakt gebruik van cookies om ervoor te zorgen dat u de beste surfervaring op onze website krijgt. Meer info