Japanse mosterdsla - Mizuna
Brassica rapa Niposinica
Mizuna of Japanse mosterdsla is een makkelijk te kweken Chinese bladkool die al eeuwenlang in Japan gebruikt wordt. Deze snelgroeiende bladgroente is familie van de raapsteel en is dus een koolsoort die geen krop vormt, er bestaan verschillende groene en rode variëteiten.
De lichte mosterdsmaak is pittig en scherp maar iets milder dan Rucola. Deze minder gekende maar heel gezonde groente is rijk aan voedingsstoffen en vitamines.
PLANTEN
Jan
Feb
Ma
Apr
Mei
Jun
Jul
Aug
Sep
Okt
Nov
Dec
OOGSTEN
Jan
Feb
Ma
Apr
Mei
Jun
Jul
Aug
Sep
Okt
Nov
Dec
Meer informatie
Teelttips
Oogst & gebruik
Mizuna is makkelijk en snel te kweken in volle grond of grote potten. Hij kan goed tegen koude en kan zelfs enkele graden vorst verdragen. Bij hitte kan de plant snel in het zaad schieten. Zet de planten dus op een frisse en vochtige plaats in de half schaduw. Geef vooral tijdens droge en warme periodes voldoende water. Net als andere koolsoorten heeft Mizuna voldoende bemesting nodig. Ideaal is om enkele weken voor het planten de bodem te bemesten met voldoende compost en koemestkorrels of andere stikstofvrije mest.
Het jonge blad kan 3 tot 4 weken na het zaaien geoogst worden, de volgroeide planten na 5 tot 6 weken. Deze tere bladkool kan best meteen na het oosten gebruikt worden, verpakt in folie of vochtig keukenpapier kunnen ze maximum 2 tot 3 dagen in de koelkast bewaard worden. Invriezen is niet mogelijk.
Mizuna is een veelzijdige groente met een licht pittige mosterdsmaak, vergelijkbaar met wilde rucola maar iets minder scherp. Zowel de knapperige bladeren als de stengels worden gegeten, de uiteinden van de stengels afsnijden omdat ze soms bitter smaken. De jonge bladkool wordt rauw gebruikt in salades, als garnering op pizza en in stamppot. De volgroeide bladeren en stengels kunnen kort gestoomd, gewokt of gekookt worden, de stengels moeten iets langer bereidt worden dan de bladeren. In Japan wordt Mizuna traditioneel niet rauw gebruikt maar op de laatste moment toegevoegd aan wokschotels, hotpots, soepen en stoofschotels.