Terug naar het overzicht
AVV2315 Salie p13 1

Salie

Salvia Officinalis

Salie komt oorspronkelijk uit de landen rond de Middellandse Zee en de Balkan. Tegenwoordig komt de plant echter nog zelden verwilderd voor, hij wordt nu overal gekweekt. De naam Salvia is afgeleid van het Latijnse werkwoord ‘salvare’, wat genezen betekent. Het is een stevige, welriekende, halfheester die 30 tot 80 centimeter hoog wordt.

De planten groeien in dichte bundels vertakte stengels. Salie heeft typische grijze, viltige, ovale bladeren, die bij aanraking een aangename kruidige geur verspreiden. De plant bloeit op oud hout, van juni tot augustus. De lipvormige bloempjes zijn lichtpaars tot blauw.

PLANTEN


Jan

Feb

Ma

Apr

Mei

Jun

Jul

Aug

Sep

Okt

Nov

Dec

OOGSTEN


Jan

Feb

Ma

Apr

Mei

Jun

Jul

Aug

Sep

Okt

Nov

Dec

Meer informatie

Teelttips

Gebruik

Salie groeit het best op een zonnige plaats, in niet te vochtige, kalkrijke en goed gedraineerde grond. Hij kan bovendien ook gemakkelijk gekweekt worden in potten: op het terras, de vensterbank, of zelfs binnen. Heeft u geen plaats in de volle zon, salie kan ook enige schaduw verdragen. Best is om na de bloei terug te snoeien, om mooie volle planten te behouden.

De oude stengels verhouten, na 4-5 jaar kan je de planten best vervangen. Indien de bladeren vergelen is dit het teken dat de wortels meer ruimte nodig hebben. Let op, de plant kan niet tegen strenge vorst, afdekken is dus aangewezen.

Enkele verse stukjes salie bij uw gerechten bevorderen de spijsvertering. Het kruid past daarom uitstekend bij varkensvlees, eend of schaap. Ook bij vette vissoorten past dit kruid, denk maar aan "paling in 't groen", daar hoort zeker salie in! Gebruik salie echter wel met mate, de smaak is snel overheersend.

Salie is het ingrediënt bij uitstek in de beroemde Provençaalse "Aigo boulida". Een soep die wordt opgediend om de vertering te vergemakkelijken van al wat daarna nog zal gegeten worden.
Naast vers gebruik kan salie ook verwerkt worden in sauzen, kruidenazijn of kruidenolie.

Salie staat al eeuwenlang bekend omwille van zijn geneeskrachtige werking. Een aftreksel van de bladeren kan gebruikt worden als mondspoelmiddel. Dit werkt ontsmettend en is efficiënt tegen aften en ontstoken tandvlees. Men vindt salie ook verwerkt in tandpasta, het maakt de tanden witter.

Lauwe salie thee, gebruikt als gorgelmiddel werkt genezend bij keelpijn en ontstoken amandelen. Ook als slaapmutsje is deze thee ideaal. Een extract van salie (olie) helpt bij reumatische pijnen en is ook bloedzuiverend. Salie kan ook gebruikt worden in het huishouden: leg gedroogde bladeren tussen linnengoed om insecten te verjagen.


Recept voor gorgelwater:
- 1 theelepel bladeren met water overgieten 20 minuten laten trekken
- Filteren

Shutterstock 25910320
AVV2315 Salie p13 2

Deze website maakt gebruik van cookies om ervoor te zorgen dat u de beste surfervaring op onze website krijgt. Meer info