Terug naar het overzicht
Shutterstock 224442694

Spinazie

Spinacia oleracea

Spinazie is een snelgroeiend gewas dat je met het meeste kans op succes kan telen in voor- en najaar. Bij hogere zomertemperaturen zal de plant snel doorschieten.

Het is een bladgroente dat rijk is aan mineralen, maar ook aan nitraat en oxaalzuur (zie gebruik).

Het blad is heel zacht en mals als het wordt gekookt of gestoofd maar ook rauw in salades is het erg lekker.

PLANTEN


Jan

Feb

Ma

Apr

Mei

Jun

Jul

Aug

Sep

Okt

Nov

Dec

OOGSTEN


Jan

Feb

Ma

Apr

Mei

Jun

Jul

Aug

Sep

Okt

Nov

Dec

Meer informatie

Maak uw keuze

Teelttips

Oogst en bewaring

Gebruik

Spinazie wil graag een luchtige bodem die wel vochtvasthoudend is maar niet kletsnat wordt. Het liefste een niet te zure grond, dus eventueel wat kalk strooien.

Omdat spinazie een sterke, snelle groeier is moet je toch wel de nodige meststoffen geven maar hou zeker de stikstofbemesting aan de lage kant i.v.m. nitraatopslag in de plant (nitraat wordt omgezet in het giftige nitraat. Zie "gebruik")

Wil je spinazie ook in de zomer telen, zoek dan, om schotvorming tegen te gaan, een koel en schaduwrijk plekje in de tuin uit.

Snij spinazie, van zodra oogstrijp, op tijd af. Als je te lang wacht wordt het blad geel. Wanneer je ervoor zorgt dat bij het bladknippen het hart van de plant ongeschonden blijft dan kan je nog een tweede keer van de zelfde plant oogsten.

Spinazie bevat in meerdere of mindere mate oxaalzuur en nitraat. Dit zijn beiden giftige stoffen...Het grootste gedeelte van oxaalzuur verdwijnt mee met het kookwater.
Teel je spinazie met niet teveel stikstof in de grond, zodat je nitraatcijfer ook laag blijft. Hoe verser je spinazie eet, hoe minder nitriet er aanwezig is in de bladeren (nitraat wordt door bacterieën omgezet in het giftige nitriet).
Vroeger werd vaak aangeraden om eenmaal gekookte spinazie niet meer opnieuw op te warmen, omdat in de tussenliggende tijd bij kamertemperatuur meer nitriet gevormd kan worden dan gezond is. Dit advies dateert echter uit de tijd dat koelkasten en vriezers nog geen gemeengoed waren. Met de huidige koeltechnieken kan spinazie ook thuis snel genoeg gekoeld worden, zodat zich geen grote nitrietconcentraties vormen.
Met name bij zwakkere mensen, zoals kleine kinderen, zwangere vrouwen en ouden van dagen, blijft het echter raadzaam om op te passen met spinazie die niet vers is.

Spinazie 2 N
Spinazie 2 BEW
AVV1000 spinazie gerecht

Deze website maakt gebruik van cookies om ervoor te zorgen dat u de beste surfervaring op onze website krijgt. Meer info