Terug naar het overzicht
Kervel 2

Kervel

Anthriscus Cerefolium

Kervel is afkomstig uit West Azië. Hij behoort tot de familie van de schermbloemigen en is nauw verwant aan onder andere peterselie. Het is een winterhard, tweejarig kruid dat echter meestal als eenjarige wordt gekweekt.

Kervel kan tot 70 cm hoog worden, heeft een holle stengel en zeer fijne, samengestelde, lichtgroene, geveerde blaadjes. In het 2de jaar bloeit de plant met kleine, witte bloemschermen.

PLANTEN


Jan

Feb

Ma

Apr

Mei

Jun

Jul

Aug

Sep

Okt

Nov

Dec

OOGSTEN


Jan

Feb

Ma

Apr

Mei

Jun

Jul

Aug

Sep

Okt

Nov

Dec

Meer informatie

Teelttips

Gebruik

Kervel houdt van een licht beschaduwde plek. Zorg bovendien voor een vochtige, goed doorlaatbare en humusrijke grond.

Kervel kan goed tegen koude en mag dus al vroeg worden buiten geplant (vanaf half maart). Oogst als het kruid zo'n 30 cm hoog is, dan heb je malse jonge bladeren en die smaken het beste. Snij de bladeren zo'n 5 cm boven de grond af zodat de plant terug kan uitschieten en je meerdere malen kan oogsten. Kervel kweken in potten kan ook, maar zorg voor een goede rijke en luchtige potgrond.

Als kervel gaat bloeien verliest het zijn aroma en is het niet meer bruikbaar. Je hebt dus steeds nieuwe plantjes nodig.

Kervelblaadjes hebben een lichte, anijsachtige smaak. Gebruik in uw gerechten steeds de malse, jonge blaadjes, deze zijn het lekkerste.

In België is vooral kervelsoep een bekende specialiteit. Ook salades, sauzen, kaas- en eiergerechten en zeker (gegrilde) visgerechten gaan perfect samen met kervel.

Kervel is tevens een belangrijk bestanddeel van een 'fines herbes'-mengsel. Het vult de smaak van andere kruiden aan. Kervelblad kan prima worden ingevroren, met behoud van zijn smaak. Gedroogd verliest het zijn aroma.

Kervel is rijk aan vitamine C. Het bevordert de stofwisseling, is bloed reinigend en vochtafdrijvend.


Kervel heeft tevens een heilzame werking bij bronchitis en astma.

Het verse sap van kervel is een goed middeltje bij keelpijn, ook een thee getrokken van de blaadjes werkt verzachtend.

Shutterstock 81385990
Shutterstock 81385990

Deze website maakt gebruik van cookies om ervoor te zorgen dat u de beste surfervaring op onze website krijgt. Meer info