Terug naar het overzicht
Shutterstock 106176449

Dille

Anethum Graveolens

Dille is vermoedelijk van oorsprong afkomstig uit het Verre Oosten. Het is een winterharde eenjarige plant uit de schermbloemfamilie die verwant is aan onder andere venkel en kervel.

De plant kan tot 120cm groot worden. Hij heeft een gladde stengel en typische geveerde, zeer fijne, draadachtige (blauw)groene bladeren.
In de zomer bloeit hij met fijne groengele schermvormige bloemen.

Vooral in de Scandinavische landen is dille een van de meest gebruikte smaakmakers in allerlei gerechten.

PLANTEN


Jan

Feb

Ma

Apr

Mei

Jun

Jul

Aug

Sep

Okt

Nov

Dec

OOGSTEN


Jan

Feb

Ma

Apr

Mei

Jun

Jul

Aug

Sep

Okt

Nov

Dec

Meer informatie

Teelttips

Gebruik

Dille houdt van zon en verkiest een goed doorlatende, vochtige grond.
Plant dille - omwille van z'n fijne verschijning - best beschut tegen wind.

Dille is een eenjarige plant die makkelijk gaat bloeien en zaad vormen. Stress door bijvoorbeeld te droge grond of het verplanten van de plant zal vroegtijdige bloei en zaadvorming nog versnellen. Dit is nadelig omdat de jonge blaadjes vóór de bloei het meeste aroma hebben en het beste smaken.

Wil je steeds de lekkerste verse dille dan ben je genoodzaakt om meerdere keren per seizoen jonge plantjes te planten.
De afgevallen zaadjes zorgen er echter wel voor dat dille zichzelf makkelijk uitzaait. In het voorjaar komen er vanzelf weer jonge plantjes tevoorschijn rond uw oude planten. (soms zelfs meer dan men zelf wenst).

Bovendien kunnen zaden van dille ook gebruikt worden in de keuken. Zorg wel dat ze geoogst worden voor ze helemaal rijp zijn omdat ze snel uitvallen. Snij de bloemschermen tijdig af (als de zaden beginnen bruin te verkleuren) en hang ze ondersteboven te drogen boven een doek of papier. Na enkele dagen vallen de zaden vanzelf naar beneden.

Dille is vooral bekend als de smaakmaker bij uitstek voor onze visgerechten. Voor de beste smaak kan het blad best worden afgesneden, net voor het gebruik. Zelfs wassen is meestal niet nodig. Hierdoor gaan de fijne blaadjes aan elkaar kleven en worden ze beschadigd, wat niet mooi oogt. Versnipperde dille past perfect in salades, sausen, quiches, kip, kalfsvlees,..

Dille mag niet meegekookt worden, hierdoor verdwijnt de smaak.
Drogen of invriezen van verse dille om later te gebruiken kan wel. Ook de zaden van dille kunnen gebruikt worden: ze hebben een sterke smaak en kunnen worden verwerkt in brood of donkere soepen, maar ook in marinades of thee.

Thee van dille zaden bevordert de nachtrust: het is rustgevend en slaapverwekkend. Dille helpt ook bij spijsverteringsproblemen.

Kauwen op dillezaden is een goed middel tegen een slechte adem.

Shutterstock 34622077
Shutterstock 303917093

Deze website maakt gebruik van cookies om ervoor te zorgen dat u de beste surfervaring op onze website krijgt. Meer info