Terug naar het overzicht
Shutterstock 731389315

Dragon

Artemisia Dracunculus

Er bestaan 2 varianten de 'Russische dragon' en de Franse dragon'. De 'Franse dragon' is de meest gebruikte en zullen we hier beschrijven.

Dragon is van oorsprong afkomstig uit Centraal-Azië. Het is een vaste plant die in de winter echter wel bescherming vraagt.
Het is een dichte, bossige plant met dunne stengels die zo'n 60 tot 90 cm hoog en circa 45 cm breed wordt. Hij heeft smalle langwerpige gladde blaadjes die een peperachtige anijssmaak hebben.

Dragon bloeit zelden, het heeft onopvallende kleine geelgroene bloempjes.
De Russische variant is een sterkere groeier, wordt groter, maar heeft een minder aangename en bittere smaak.

De naam dragon of 'dracunculus' betekent draak en verwijst naar de grillige vorm van de wortelstokken.

PLANTEN


Jan

Feb

Ma

Apr

Mei

Jun

Jul

Aug

Sep

Okt

Nov

Dec

OOGSTEN


Jan

Feb

Ma

Apr

Mei

Jun

Jul

Aug

Sep

Okt

Nov

Dec

Meer informatie

Teelttips

Gebruik

Dragon houdt van een warme, beschutte plaats, het liefst in de zon, maar halfschaduw mag ook. Zorg voor een humusrijke, voedzame en goed gedraineerde grond.
Dragon staat niet graag te lang nat.
Koude, vochtige winters zorgen dan ook dikwijls voor problemen.

Knip de plant voor de winter af tot op de grond en zorg voor bescherming tegen de vorst. (Dek hem bijvoorbeeld af met bladeren.)

Jonge planten hebben de meest aromatische bladeren en de beste smaak.

De struik gaat met het ouder worden verhouten en is meestal na 3 jaar uitgeput. Je kunt eventueel de planten uitdoen en de krachtigste wortelstokken selecteren om opnieuw te planten, beter is om gewoon nieuwe planten aan te kopen.

Dragon kan je ook goed kweken in potten of bakken op het terras.

Dragon is een gekend kruid in de Franse keuken en heeft een typische peperachtige anijssmaak.

Het wordt vooral gebruikt om smaak te geven aan sauzen. Iedereen kent ongetwijfeld de bearnaisesaus of dragonsaus, welke heerlijk smaken bij diverse gerechten.
Andere bekende toepassingen zijn, dragonazijn en het gebruik in mosterd, dressings en vinaigrettes (lekker bij salades). Dragon past bovendien perfect bij kip- en eiergerechten.

Het kruid smaakt het sterkst wanneer men het oogst van jonge plantjes vóór de bloei.
Gebruik dragon steeds vers, echter wel met mate want de smaak kan snel overheersen.
Optimaal is wanneer men het net voor het opdienen kort mee laat opwarmen in uw gerechten.

Alhoewel er wel enkele positieve eigenschappen worden toegeschreven aan dragon, wordt dit kruid niet echt geneeskrachtig gebruikt.

Dragon zou de eetlust opwekken en de spijsvertering stimuleren. Dragonthee bevordert de nachtrust.

Shutterstock 488498536
Shutterstock 173745872

Deze website maakt gebruik van cookies om ervoor te zorgen dat u de beste surfervaring op onze website krijgt. Meer info