Terug naar het overzicht
Shutterstock 315240740

Citroenmelisse

Melissa Officinalis

Citroenmelisse is afkomstig uit het Midden-Oosten, maar is al eeuwen ingeburgerd in de landen rond de Middellandse Zee.

Het is een winterharde vaste plant uit de familie van de lipbloemigen.

De plant heeft een vierkante stengel die zich vertakt en 50 tot 80 cm hoog wordt. De ovale bladeren zijn licht behaard, hebben een gezaagde rand en verspreiden een typische citroengeur.

Van juni tot september bloeit de plant met witte, soms lichtgele, bloemen. De bloemen zijn erg geliefd bij bijen en hommels, citroenmelisse wordt daarom soms rond bijenkorven aangeplant

PLANTEN


Jan

Feb

Ma

Apr

Mei

Jun

Jul

Aug

Sep

Okt

Nov

Dec

OOGSTEN


Jan

Feb

Ma

Apr

Mei

Jun

Jul

Aug

Sep

Okt

Nov

Dec

Meer informatie

Teelttips

Gebruik

Citroenmelisse is een makkelijk te kweken plant, die weinig eisen stelt aan grondsoort of standplaats. Zijn voorkeur gaat wel uit naar een vochtig plaatsje, in de volle zon met 's middags schaduw.

De plant heeft ondergronds wortelstokken waardoor hij zich makkelijk kan verspreiden. Onder gunstige groeiomstandigheden kan de plant zelfs gaan woekeren. Om dit te vermijden kan je Citroenmelisse best in een pot of kuip kweken.

In de winter sterft de plant volledig af, maar in het voorjaar loopt hij terug uit vanuit de wortelstok.

Citroenmelisse verfijnt alle gerechten waarbij het citroenaroma past.
Gebruik steeds de verse - eventueel fijngehakte - bladeren, laat ze niet mee koken want dan verliezen ze hun smaak.

Citroenmelisse is heerlijk bij vis of lekker verfrissend in salades. Je kan het ook toevoegen aan fruitsalades, koele (vruchten) drankjes of als accent bij desserten met ijs.
Je kan de bladeren ook gebruiken om thee mee te maken of om toe te voegen aan gemengde azijnsoorten.

Citroenmelisse heeft een heilzame werking tegen allerlei kwaaltjes.

Door de frisse citroengeur wordt het bovendien toegepast bij aromatherapie. Enkele verse blaadjes toevoegen aan het badwater werkt ontspannend en kalmerend. Het wordt ook aangewend als hulpmiddel bij depressies, slapeloosheid en hartkloppingen..

Een kopje verse thee werkt ontspannend en komt onze nachtrust ten goede. Verse bladeren werken verzachtend bij insectenbeten en zweren.

Shutterstock 53583008
Shutterstock 108342173

Deze website maakt gebruik van cookies om ervoor te zorgen dat u de beste surfervaring op onze website krijgt. Meer info