Koriander
Coriandrum Sativum
Koriander is afkomstig uit het Midden-Oosten en de landen rond de Middellandse Zee. Het behoort tot de familie van de schermbloemigen en is verwant aan oa kervel en peterselie.
Het is een eenjarige plant die 40 tot 70 cm hoog wordt. De stengels van de plant zijn stevig en geribd. De blaadjes zijn geveerd en lijken sterk op bladpeterselie.
Ze hebben een sterke geur die wordt omschreven als een mengsel van salie, peterselie en citroen. Koriander wordt echter niet door alle mensen gesmaakt, sommigen omschrijven de smaak als een 'zeepsmaak'.
De plant bloeit midden in de zomer met een scherm van piepkleine witte tot roodachtige bloempjes.
De zaadjes van koriander lijken sterk op peperbolletjes en worden ook in de keuken gebruikt.
PLANTEN
Jan
Feb
Ma
Apr
Mei
Jun
Jul
Aug
Sep
Okt
Nov
Dec
OOGSTEN
Jan
Feb
Ma
Apr
Mei
Jun
Jul
Aug
Sep
Okt
Nov
Dec
Meer informatie
Teelttips
Gebruik
Koriander verkiest een plaats in volle zon en groeit best in een licht kalkhoudende en humusrijke grond. De plant houdt bovendien van een luchtige grond. Regelmatig de grond rond de plant losmaken (en het onkruid wieden) stimuleert de groei.
Als je enkel de blaadjes gebruikt kan je de plant in een potje kweken. Wil je ook de zaden oogsten, is planten in volle grond noodzakelijk.
Hou de zaden voor de oogst goed in de gaten en oogst voor ze op de grond vallen.
Snij de schermen af als de zaden bruin verkleuren en hun aroma in de lucht hangt. Hang ze ondersteboven of steek ze enkele dagen in een papieren zak totdat de zaden eraf vallen.
Zowel de verse blaadjes als de zaden kunnen gebruikt worden in de keuken.
Verse korianderblaadjes worden veelvuldig gebruikt in vooral Indische, maar ook Chinese en Arabische gerechten.
De smaak past zowel in zoete als in pittige gerechten.
Gebruik koriander in hartige gerechten, kipgerechten, salades, sauzen of couscous. Proef echter tijdig van uw bereidingen, de smaak kan snel overheersen.
De verse korianderblaadjes kunnen worden ingevroren, ze behouden hun smaak maar zullen hun frisse groene kleur verliezen en donker kleuren. Bij drogen verliest het z'n smaak.
Korianderzaad heeft een verschillende smaak dan de verse blaadjes. Ze smaken eerder licht pikant, wee-zoetig, anijsachtige (een beetje sinaasappelachtig). Het zaad kan gemalen of gekneusd, worden verwerkt in bijvoorbeeld wildpaté, koekjes, kerrieschotels en oosterse gerechten. Gemalen korianderzaad (ketoembar) is een onderdeel van onder andere speculaaskruiden, kerriepoeder en inmaakkruiden (de hele zaden).
Verse koriander is gezond en bevat veel vitamine A.
Koriander is nuttig bij lichte maag en darmproblemen. Het bevordert de eetlust, voorkomt een opgeblazen gevoel en vermindert branderigheid van de maag.
De geplette zaadjes werken uitwendig, als kompres, goed in op pijnlijke gewrichten.