Terug naar het overzicht
Shutterstock 110500373

Marjolein

Origanum Majorana

Marjolein komt van nature voor in de landen rond de Middellandse Zee en Noord-Afrika. Daar is het een doorlevende plant. In onze streken is marjolein echter niet winterhard en wordt het kruid als eenjarige gekweekt. De plant wordt tot 50 cm hoog en heeft ronde, slappe, roodachtige stengels en eivormige blaadjes die aan beide zijden grijsviltig behaard zijn. Marjolein bloeit in de zomer met witte of roze bloempjes.

De echte marjolein wordt vaak verward met Oregano (dat ook wilde marjolein wordt genoemd).

Er zijn echter enkele duidelijke verschillen:
- Marjolein is kleiner en is niet winterhard, Oregano is wel doorlevend
- Marjolein heeft kleinere, zittende bladeren, zonder steeltje
- Marjolein is zachter van smaak (zoeter, minder pittig)

PLANTEN


Jan

Feb

Ma

Apr

Mei

Jun

Jul

Aug

Sep

Okt

Nov

Dec

OOGSTEN


Jan

Feb

Ma

Apr

Mei

Jun

Jul

Aug

Sep

Okt

Nov

Dec

Meer informatie

Teelttips

Gebruik

Van nature houdt marjolein van een rotsachtige omgeving. Geef de plant een plaatsje in volle zon. De grond moet goed gedraineerd en kalkrijk zijn, er mag eventueel wat steenpuin aan worden toegevoegd.
In tegenstelling tot de meeste andere kruiden, heeft marjolein een sterkere smaak als je extra voeding geeft, gebruik bij voorkeur organische meststoffen.

Je kan steeds verse blaadjes afsnijden volgens behoefte.
Aangezien de plant in onze streken niet winterhard is sterft de plant bij de eerste vorst volledig af.
Marjolein is goed in potten te kweken, zorg wel voor een voldoende grote pot en een goede afwatering.

Marjolein is een veel gebruikt kruid in de zuiderse keuken. De smaak komt goed tot zijn recht in combinatie met tomaten, courgettes, aardappelen en paprika of in combinatie met andere kruiden zoals tijm en basilicum. Gebruik het bovendien bij lamsvlees, pastagerechten en zuiderse stoofpotjes en -marinades. Het kan ook fijngehakt worden toegevoegd in salades of botersauzen.

Voeg marjolein best vers toe aan uw gerechten, laat het niet meekoken.

Marjolein kan tevens goed gedroogd worden, met behoud van zijn smaak. Zo is het een vast bestanddeel van verschillende gedroogde kruidenmengsels.

Een aftreksel of thee van de blaadjes helpt om een verkoudheid te verlichten: het heeft een ontslijmende werking en verzacht keelprikkels.

Etherische olie gewonnen uit marjolein kan uitwendig worden toegepast tegen infecties of bij slecht helende wonden. Het heeft ook een pijnstillende werking bij spierpijn of reumatische pijnen.

Shutterstock 132213896
Marjolein N

Deze website maakt gebruik van cookies om ervoor te zorgen dat u de beste surfervaring op onze website krijgt. Meer info