Terug naar het overzicht
Shutterstock 251118922

Oregano

Origanum Vulgare

Oregano wordt ook wilde marjolein genoemd.

Het is afkomstig van de landen rond de middellandse zee. In Italië en Griekenland is het veelvuldig te vinden in de vrije natuur, ook bij ons is de plant sporadisch te vinden naast wegen.

Het is een winterharde, groenblijvende, kruidachtige plant die tot 50 cm hoog wordt. De plant groeit in een dicht gewas en heeft ovale, gaafrandige, donkergroene blaadjes. Oregano bloeit van juli tot september met witte of roze bloemen.

Oregano wordt vaak verward met marjolein.

Er zijn echter enkele duidelijke verschillen:
- Oregano is meerjarig, marjolein eenjarig
- Oregano heeft grotere bladeren die op een steeltje zitten en is groeikrachtiger
- Oregano is tevens pittiger van smaak

PLANTEN


Jan

Feb

Ma

Apr

Mei

Jun

Jul

Aug

Sep

Okt

Nov

Dec

OOGSTEN


Jan

Feb

Ma

Apr

Mei

Jun

Jul

Aug

Sep

Okt

Nov

Dec

Meer informatie

Teelttips

Gebruik

Van nature houdt oregano van een rotsachtige omgeving. Hij verkiest daarom een plaatsje in volle zon, eventueel met 's middags wat schaduw. De grond moet goed gedraineerd en kalkrijk zijn, er mag zelfs wat steenpuin aan worden toegevoegd. Zeker in natte winters zal dit een voordeel zijn want te veel vocht kan nefast zijn voor de plantjes.

In tegenstelling tot de meeste andere kruiden, heeft oregano een sterkere smaak als je extra voeding geeft, geef bij voorkeur organische meststoffen.

Je kan steeds verse blaadjes afsnijden volgens behoefte. In de winter sterft de plant af om in het voorjaar weer uit te lopen.

Oregano is ook goed in potten te kweken, zorg wel voor een voldoende grote pot en een goede afwatering. De plant gedijt ook goed in rotstuintjes.

Oregano is een veel gebruikt kruid in de Italiaanse en Griekse keuken. Het is een typische smaakmaker in pizza's. De smaak komt ook goed tot zijn recht in combinatie met tomaten, courgettes, aardappelen en paprika.

Gebruik het bovendien bij lamsvlees, pastagerechten en zuiderse stoofpotjes en marinades. Het kan ook fijngehakt worden toegevoegd in salades of botersauzen. Voeg oregano best vers toe aan uw gerechten, laat het niet meekoken. Proef tijdig, de smaak kan sterk overheersen.

Oregano kan goed gedroogd worden, met behoud van zijn smaak.

Zo is het een vast bestanddeel van verschillende kruidenmengsels, zoals de bekende 'Provençaalse kruiden' en diverse pizza- en pasta-kruidenmengsels.

Een aftreksel of thee van oregano bladeren helpt om een verkoudheid te verlichten. Het heeft een ontslijmende werking en verzacht keelprikkels.


Etherische olie gewonnen uit oregano kan uitwendig worden toegepast tegen infecties of bij slecht helende wonden. Het heeft ook een pijnstillende werking bij spierpijn of reumatische pijnen.

Griekse oregano 6
Shutterstock 98113415

Deze website maakt gebruik van cookies om ervoor te zorgen dat u de beste surfervaring op onze website krijgt. Meer info