Terug naar het overzicht
Shutterstock 107826104

Citroengras

Cymbopogon Citratis

Citroengras is een plant die behoort tot de grassenfamilie (Poaceae).

Citroengras komt oorspronkelijk uit India en van daaruit verspreidde het gras zicht naar de rest van Azië, Australië, Afrika en Amerika.

Citroengras is niet weg te denken uit de Thaise, Indische, Vietnamese en Indonesische keuken. De bladeren en het witte dikke deel van de stengel worden gebruikt en hebben een zure, frisse en citroenachtige smaak.

PLANTEN


Jan

Feb

Ma

Apr

Mei

Jun

Jul

Aug

Sep

Okt

Nov

Dec

OOGSTEN


Jan

Feb

Ma

Apr

Mei

Jun

Jul

Aug

Sep

Okt

Nov

Dec

Meer informatie

Maak uw keuze

Teeltinfo

Oogsten en bewaren

Gebruik

Citroengras is een tropische warmteminnende plant en dus niet vorstbestendig in ons klimaat. In volle grond moet hij jaarlijks, vóór de vorstperiode, uitgegraven worden. Daarom is het een ideale plant om in pot te zetten.

Citroengras best overwinteren als een kuipplant, koel maar vorstvrij bij een minimumtemperatuur van 10°c. Een koele veranda, wintertuin of lichte slaapkamer is Ideaal. Geef de plant tijdens de wintermaanden iets minder water zodat de deze in rust kan gaan.

Drie weken voor het koude seizoen de stengels niet meer snoeien, deze beschermen de plant tijdens de wintermaanden. In het voorjaar snij je de oude stengels weg tot aan de voet van de plant, deze zullen dan terug beginnen uitlopen.

Citroengras heeft bij voorkeur een zonnige standplaats al kan het in de halfschaduw ook wel lukken. Regelmatig bijmesten.

De kluit niet laten uitdrogen, de aarde steeds vochtig houden.

In ons klimaat wordt de plant niet hoger dan 75 tot 100cm, in Azië kan deze gemakkelijk tot 180cm hoog worden.

Grote planten Citroengras kunnen vermeerderd worden door de planten te scheuren in de lente.

Je kan Citroengras het hele seizoen door oogsten, als de stengels voldoende dik zijn. Snij de stengels af tot aan de voet van de plant.

Verse citroengras stengels kunnen zeker een week bewaart worden in de koelkast. Deze kunnen ook ingevroren worden maar zullen dat iets van hun smaak verliezen.

Citroengras is niet weg te denken uit de Oosterse keuken. De bladeren en de witte stengels worden veelvuldig gebruikt als smaakmaker in soepen, sauzen, gerechten op basis van kip, vis, Aziatische curry en zelfs fruitsalades.

Citroengras kan je vers oogsten en zo toevoegen aan je gerecht. Deze worden doorgaans meegekookt of gestoofd en vóór consumptie weer verwijderd. Het sap zorgt voor een fris citroenaroma.

In Zuid-Amerika worden de bladeren gebruikt om thee van te maken. De vers geplukte bladeren laten trekken in kokend water, honing toevoegen en klaar!

Citroengras werkt rustgevend en urineafdrijvend. In India gebruikt met het gras als medicijn tegen koorts en infecties.

De etherische olie van citroengras wordt gebruikt als helende massageolie of als toevoeging aan het badwater. De etherische olie zou verlichting brengen bij spierpijn, buikkrampen, constipatie en indigestie.

Je kan de olie ook gebruiken om insecten te verjagen.

Citroengras
Shutterstock 765876676
Shutterstock 190959380

Deze website maakt gebruik van cookies om ervoor te zorgen dat u de beste surfervaring op onze website krijgt. Meer info