Terug naar het overzicht
Shutterstock 442466431

Bonenkruid

Satureja Hortensis

Bonenkruid is een inheemse plant in de landen rondom de Zwarte Zee en de Middellandse Zee. Het is een vrij bescheiden, eenjarig plantje, dat ± 15 tot 25 cm hoog wordt.

De glanzende, smalle, lancetvormige blaadjes (1-3cm) hebben een sterke, peperachtige smaak en aromatische geur.

Bonenkruid bloeit van juli tot oktober met kleine witte tot lichtlila gekleurde bloempjes, die verschijnen in de bladoksels.

PLANTEN


Jan

Feb

Ma

Apr

Mei

Jun

Jul

Aug

Sep

Okt

Nov

Dec

OOGSTEN


Jan

Feb

Ma

Apr

Mei

Jun

Jul

Aug

Sep

Okt

Nov

Dec

Meer informatie

Maak uw keuze

Teelttips

Gebruik

Varia

Bonenkruid verkiest een plaats in volle zon, bij te veel schaduw verliezen de blaadjes hun aantrekkelijke aroma. Het houdt van warmte en heeft een hekel aan kou.

De plant groeit het best in humusrijke, goed bemeste, en voldoende vochtige grond.

Plantafstand: +/- 25 cm, plantjes die te dicht bij elkaar staan ontwikkelen lange stengels en weinig blad. Bonenkruid kan goed in potten worden gekweekt. Pluk regelmatig, zo blijft de plant compact en fris.

Bij de eerste vorst sterven de plantjes af.

Bonenkruid wordt vooral gebruikt in gerechten met bonen of andere peulvruchten, om deze beter verteerbaar te maken. (zie ook bij de geneeskrachtige eigenschappen).

In tegenstelling tot bij de meeste andere kruiden komt de smaak het beste tot zijn recht als de blaadjes worden meegekookt in uw gerechten: het geeft een kruidige, pikante smaak.

Voeg enkele fijngesneden verse blaadjes toe aan bonensoep en andere gerechten met bonen, erwten of diverse vleesgerechten.

Bij het koken van onder andere bloemkool of spruitjes helpen een paar blaadjes bonenkruid bovendien om de sterke 'kookgeur' te verminderen.

Bonenkruid kan goed worden gedroogd en behoud zijn smaak. Snij hiervoor best kort voor de bloei (omwille van de beste smaak) enkele bosjes af en hang ze te drogen op een luchtige plaats.

Bonenkruid bevordert de spijsvertering, en is goed tegen 'een opgeblazen gevoel' (het voorkomt de gasvorming eigen aan onder andere bonen).

Het werkt tegen diarree en kan voor mensen met maag- of darmklachten gebruikt worden als vervanger voor peper en zout.

Vroeger werd bonenkruid bovendien gebruikt tegen impotentie.

Behalve het eenjarig kruid (Satureja hortensis) is er ook een overblijvende soort (Satureja montana) met een iets sterker aroma en een wat donkerder blad. Het is een erg trage groeier die net een heuveltje vormt van zo'n 30 cm hoog en 20 cm breed.

Bonekruid detail
Shutterstock 304191065
Shutterstock 125408660

Deze website maakt gebruik van cookies om ervoor te zorgen dat u de beste surfervaring op onze website krijgt. Meer info