Terug naar het overzicht
Shutterstock 173757149

Rucola

Eruca Sativa

Rucola wordt ook wel eens notensla (omwille van de smaak) of raketsla (vanwege de vorm van de zaadomhulsels) genoemd.
Het is afkomstig uit Middellandse Zeegebied en Oost Azië en kan tot 1meter hoog worden. De plant behoort tot de familie van de kool en is verwant aan mosterd en radijs

De blaadjes zijn lang en smal in een losse kop en hebben een pittige, nootachtige smaak.
Dankzij het succes van de zuiderse (Italiaanse) keuken is rucola de laatste jaren ook bij ons erg in trek. De meeste mensen beschouwen het als een soort sla en gebruiken het als smaakmaker.

PLANTEN


Jan

Feb

Ma

Apr

Mei

Jun

Jul

Aug

Sep

Okt

Nov

Dec

OOGSTEN


Jan

Feb

Ma

Apr

Mei

Jun

Jul

Aug

Sep

Okt

Nov

Dec

Meer informatie

Teelttips

Gebruik

Rucola verlangt een humusrijke, vochthoudende grond. De plant verdraagt wel volle zon maar staat liefst een beetje in de schaduw: dit zorgt voor malsere bladeren en voorkomt dat de plant te snel gaat bloemen en zaad geven.

De smaak wordt ook scherper in arme droge grond en veel zon. Rucola kan vollevelds gezaaid worden op rijtjes (laat +/- 15 cm tussenafstand).

Het is echter ook makkelijk te kweken in een potje: op terras of op de vensterbank. Pluk naar believen enkele blaadjes, even wassen en je kan ze direct gebruiken.

Gebruik rucola altijd vers in de keuken. Jonge blaadjes smaken het zachtst.

Rucola wordt meestal gebruikt om salades en zuiderse gerechten een pikante smaak te geven. In Italië wordt rucola-salade gegeten met geraspte Parmezaanse kaas en walnotenolie. Het is ook lekker bij tomaten, vis, koude pasta,...

Wanneer rucola aan wok-gerechten of pasta wordt toegevoegd verliest hij zijn scherpe smaak, maar het nootachtige blijft behouden.

Rucola is een gezonde groente rijk aan vitamine C en kalium en bovendien caloriearm. Eten van rucola zou het libido verhogen, maar echt geneeskundig wordt het niet gebruikt.

Shutterstock 669546979
AVV2310 Rucola p13 2

Deze website maakt gebruik van cookies om ervoor te zorgen dat u de beste surfervaring op onze website krijgt. Meer info