Terug naar het overzicht
Shutterstock 735027331

Oost-Indische kers

Tropaeolum majus

Oorspronkelijk is de Oost-Indische kers afkomstig uit het Andesgebergte in Zuid-Amerika en in de 17deeeuw door zeevaarders naar Europa gebracht.

Oost -Indische kers is een rijkbloeiende kruip- en slingerplant die niet enkel om zijn decoratieve waarde een aanwinst is in de (moes)tuin.

De bloemen en bladeren zijn eetbaar en worden rauw gegeten.

De Oost-Indische kers kan in de moestuin als lokplant gebruikt worden voor sommige plagen. Hij trekt bladluizen en rupsen aan waardoor andere gewassen minder aangetast worden. Er kunnen dus momenten zijn dat deze Oost-Indische kers onder de beestjes zit, maar je groenten en kruiden hebben er beduidend minder last van. Langs de andere kant weert deze plant de witte vlieg, ideaal om in uw serre tussen vruchtgewassen te planten.

Mooi, lekker en nuttig…niet te missen in de moestuin!

PLANTEN


Jan

Feb

Ma

Apr

Mei

Jun

Jul

Aug

Sep

Okt

Nov

Dec

OOGSTEN


Jan

Feb

Ma

Apr

Mei

Jun

Jul

Aug

Sep

Okt

Nov

Dec

Meer informatie

Teelttips

Gebruik

De Oost-Indische kers is een makkelijke plant en stelt weinig eisen aan de bodem. De plant kan als bodembedekker gebruikt worden maar kan ook klimmen, in dat geval moet je steun voorzien.

Hij is vorstgevoelig dus wacht met buitenplanten tot na de IJsheiligen. Ideaal in volle grond, potten, bloembakken, hangmanden….! Wil je een perk aanplanten. Voorzie dan 2 tot 4 planten per m².

Hou de bodem licht vochtig, maar verwijder overtollig water.

Als de druk van bladluizen en rupsen in de tuin groot is zal je dat merken aan de Oost-Indische kers, deze kan er door aantasting minder goed uitzien. Heb geduld, wanneer het ongedierte terug afneemt kan de plant herleven en bloeien tot de eerste vorst.

De plant zaait zicht makkelijk uit. Het jaar nadien kan er dus hier en daar een jong plantje uitkomen, deze kan je makkelijk verplanten naar een andere plaats.

De bloemen en blaadjes geven kleur en smaak aan je salades. Ze hebben een pittige smaak die doet denken aan peper en mierikswortel. Ze bevatten meer vitamines dan sla. De zaden kunnen ingelegd worden als kappertjes.

Maak ijsblokjes met een bloem erin, prachtig in zomerse dranken en cocktails.

Shutterstock 1299384004
Shutterstock 1423850231

Deze website maakt gebruik van cookies om ervoor te zorgen dat u de beste surfervaring op onze website krijgt. Meer info