Terug naar het overzicht
Shutterstock 142881607

Erwten

Pisum Sativum

Erwten zijn typische voorjaarsgroenten die houden van een koel voorjaar en ze kunnen zelfs een beetje vorst verdragen. Tijdens de warme zomermaanden is het een moeilijk te telen gewas zonder opbrengst.

Net als de meeste bonensoorten behoort deze plant tot de vlinderbloemigen en komen oorspronkelijk uit het Middellands Zeegebied, Iran, Afghanistan en Tibet.

Doperwten hebben een aromatische zoete smaak en een taaie peul die niet eetbaar is. Het is dus noodzakelijk om de erwten uit de peul te halen, ook wel ‘erwten doppen’ genoemd.

PLANTEN


Jan

Feb

Ma

Apr

Mei

Jun

Jul

Aug

Sep

Okt

Nov

Dec

OOGSTEN


Jan

Feb

Ma

Apr

Mei

Jun

Jul

Aug

Sep

Okt

Nov

Dec

Meer informatie

Maak uw keuze

Teelttips

Oogst en bewaring

Culinair

Erwten groeien op alle bodemsoorten. Het is een makkelijk te telen gewas in gemiddelde omstandigheden. Alle extremen kunnen best vermeden worden (te nat, te koud, te warm, te droog, …).

Gebruik flink wat compost, maar geen stikstofhoudende meststoffen bij het klaarmaken van het perceel.

Plant de erwten in dubbele rijen (60 cm x 15 cm) op een zonnige standplaats. De ideale plantperiode is van half februari tot eind april.

Voor de stevigheid is het belangrijk dat je de jonge planten voldoende diep plant, zorg dat het witte stengelgedeelte volledig in de grond zit. Vanaf de erwten 20 cm hoog zijn, de planten aanaarden. Duw langs beide kanten wat aarde tegen de plant zodat deze iets steviger staan.

Er bestaan verschillende soorten doperwten, deze rankende planten worden tussen 60 cm en 120 cm hoog. Voorzie dus steeds na het aanaarden voldoende steunmateriaal van ongeveer 1 meter hoog (rijshout). Hiervoor kan je stokken, touwen, gaas of wilgentakken gebruiken.

Voor een goede oogstspreiding kan je enkele planten vroeg en enkele later planten.

Doperwten die te laat geoogst worden zijn melig. Jonge erwten smaken veel zoeter omdat de suikers nog niet zijn omgezet in zetmeel, wacht dus niet te lang.

Oogst één tot twee maal per week om de groei van de jonge peulen te bevorderen, dit geeft een rijkere oogst.

Invriezen is de beste manier om erwten te bewaren (eerst blancheren).

Er zijn vele verwerkingsmogelijkheden. Kort koken en serveren met wortelen, verwerken in Indische currygerechten of een Marokkaanse tajine, maar ook rauwe jonge erwten in salades zijn heerlijk.

Shutterstock 80590426
Shutterstock 145927100 BEW
Shutterstock 523943212

Deze website maakt gebruik van cookies om ervoor te zorgen dat u de beste surfervaring op onze website krijgt. Meer info