Terug naar het overzicht
Shutterstock 701770174

Chioggia biet

Beta vulgaris rubra

Deze prachtige bietensoort is afkomstig van het Italiaanse havenstadje Chioggia.

Je herkent ze aan de rode en witte kringen als je de biet doormidden snijdt. De smaak is zoeter dan gewone rode biet en is ideaal te verwerken in salades.

Ook in warme bereidingen is ze heerlijk, al zal de prachtige kleur vervagen.

Oogst deze bietjes niet te groot want dan verliezen ze hun smaak, hoe jonger hoe knapperiger ze zijn.

PLANTEN


Jan

Feb

Ma

Apr

Mei

Jun

Jul

Aug

Sep

Okt

Nov

Dec

OOGSTEN


Jan

Feb

Ma

Apr

Mei

Jun

Jul

Aug

Sep

Okt

Nov

Dec

Meer informatie

Maak uw keuze

Teelttips

Problèmes et maladies

Oogst en bewaring

Gebruik

Je plant de bietplantjes 10-15 cm in de rij en rijen op ± 20 cm. Ongeveer 30 à 40 plantjes de m².

Let er bij het planten vooral op dat je geen wortels, en dan vooral de penwortel, beschadigt, dit om groeiachterstand te vermijden.

Ze voelen zich het best thuis op een luchtige grond. Qua bemesting geeft je best een samengestelde meststof (NPK) met een hogere K-waarde mee. Dit komt de groei en later ook zeker de smaak ten goede.

Geef zeker tijdens de groei nog wat patentkali mee; dit bevordert eveneens het uitdikken van de biet. Geef bij warme, zomerse dagen voldoende water.

Vermijd het uitplanten van bieten in al te droge gronden, je zou immers snel problemen kunnen krijgen met schurft (wratachtige, ruwe plekken).

Wanneer je teveel planten per m² zet kan het zijn dat er bladvlekkenziekte optreedt (zie plantafstanden hierboven waarbij je beter de ruimste dan de nauwste afstand hanteert).

Éviter de planter la betterave rouge dans un sol sec, cela accroît le risque de problèmes de gale (lésions sèches et écailleuses).

Dans le cas où les plants sont trop nombreux par m², il existe un risque d'apparition de la cercosporiose (reportez-vous aux recommandations d'espacement des plants ci-dessus, optez plutôt pour la distance maximale que la distance minimale).

Oogst de bietjes tijdig. Kleinere exemplaren smaken niet alleen veel beter, ze hebben ook nog een vastere structuur.

Het loof ‘afdraaien' resulteert in een betere bewaring tegenover het loof afknippen.

De bieten kan je stomen, stoven, koken of rauw eten. Van blad en stengel kan je soep maken. Was grondig en snij ze fijn om dan te koken te ze gaar zijn samen met enkele fijn geraspte bietjes. Zout, peper en citroen toevoegen en opdienen met een beetje room.

Als je de bieten kookt in de schil, behouden ze beter hun kleur. Niet alleen gaat het schillen dan ook een stuk gemakkelijker maar je maakt je handen ook niet zo vuil.

Je kan ze ook koken en in schijfjes versnijden om te verwerken in salades.

Bieten zijn een goede bron van kalium en foliumzuur. Ze bevatten ook nogal wat koolhydraten.

De kleurstof anthocyaan, getrokken uit bietensap, werkt tegen nachtblindheid en hart- en vaatziekten. Foliumzuur werkt in op de stofwisseling, hartspier en rode bloedlichaampjes.

Er wordt wel eens beweerd dat het drinken van drie glazen bietensap per dag prestatie verhogend zou werken. Moest het illegale doping zijn, de topsporter zou direct door de mand vallen vanwege een opvallende rode tong en roodverkleuring van de urine...

Opgelet

Let op: Het sap van de rode biet kan nogal moeilijk te verwijderen vlekken maken op handen en kleding!

Je kan vlekken verwijderen door eerst zoveel mogelijk te spoelen met water en dan de vlek te behandelen met pure alcohol. Ook verdunde ammoniak of waterstofperoxide 3% geeft goede resultaten.

Shutterstock 111727136
Shutterstock 481637857
Shutterstock 85381615
Shutterstock 756050518

Deze website maakt gebruik van cookies om ervoor te zorgen dat u de beste surfervaring op onze website krijgt. Meer info