Terug naar het overzicht
Torentjesbloemkool 2

Torentjesbloemkool

Brassica oleracea botrytis

De torentjesbloemkool of Romanesco is een lekkere en decoratieve groene koolsoort. Deze lijkt op een kruising tussen een bloemkool en broccoli maar is uniek van vorm door de torentjes die gevormd worden.

Net zoals bij de bloemkool en broccoli eten we eigenlijk een niet ontwikkelde, verdikte bloemstengel.

PLANTEN


Jan

Feb

Ma

Apr

Mei

Jun

Jul

Aug

Sep

Okt

Nov

Dec

OOGSTEN


Jan

Feb

Ma

Apr

Mei

Jun

Jul

Aug

Sep

Okt

Nov

Dec

Meer informatie

Maak uw keuze

Teelttips

Problemen en ziektes

Culinair

De teelt van torentjesbloemkool is niet zo gemakkelijk. Tijdens de relatief lange teeltduur kunnen er meerdere zaken mislopen, een eenvoudige handleiding bestaat niet. Zeker met de recente grillen van het klimaat heb je enige ervaring en 'groene vingers' nodig om mooie kolen te kweken.
De herfstteelt biedt het meeste kans op succes (planten in de zomer, oogsten in de herfst). Blijf echter optimistisch, minikooltjes zijn ook leuk!

  • Torentjesbloemkool verlangt een ongestoorde en vlotte groei en stelt hoge eisen aan grond, water- en voedselvoorziening.
  • Een zeer humusrijke, vochthoudende en kalkrijke grond met een goede structuur is ideaal. Op een lichte grond kan je beter in de zomer geen bloemkool telen, voorjaars- en herfstteelt kan wel.
  • Plant uw koolplanten in volle zon en geef ze voldoende ruimte: plantafstand 60 x 60 cm.
  • Zorg dat de planten (zeker vanaf de koolvorming) steeds voldoende vochtig staan. Geef bij voorkeur 's avonds water, vermijd echter dat de grond 'dichtslaat', dit verhoogt de kans op knolvoet.
  • Halfweg de teelt, vanaf de koolvorming, kan u best nog wat extra bemesting toedienen.
  • Het oogsten moet gebeuren als de middelste torentjes voldoende ontwikkeld zijn.
  • Torentjesbloemkool kan niet lang bewaard worden.

De waterhuishouding is zeer belangrijk voor een kool: te veel of te weinig water veroorzaken groeiproblemen.

Een belangrijk probleem bij koolgewassen is "knolvoet": de wortels verdikken tot kleine knollen, de plant blijft achter in groei en zal geen kool, de naam waardig, geven. Alleen voldoende vruchtwisseling kan dit probleem voorkomen. Zorg dus voor een goede rotatie.


Let ook op voor de "koolvlieg": deze legt haar eieren aan de basis van de kool en de larven tasten de hoofdwortel aan waardoor de plant afsterft..

Rupsen: Vraag raad in uw tuincentrum

Naaktslakken: regelmatig slakkenkorrel tussen de planten leggen. Contacteer uw tuincentrum.

De torentjesbloemkool is heel fijn van smaak, deze smaak ligt ergens tussen een bloemkool en broccoli.

Maak de torentjesbloemkool klaar zoals een gewone bloemkool. Koken, bakken, wokken, rauw,... er zijn enorm veel mogelijkheden.

Torentjesbloemkool 1
Torentjesbloemkool 3
Shutterstock 496039309

Deze website maakt gebruik van cookies om ervoor te zorgen dat u de beste surfervaring op onze website krijgt. Meer info