Terug naar het overzicht
Shutterstock 110171036

Rozemarijn

Salvia rosmarinus

Rozemarijn is afkomstig uit de landen rond de Middellandse Zee. Van nature groeit de plant dicht bij de kust, vandaar ook zijn naam die 'zeedauw' betekent.
Het is een groen blijvende houtige heester die tot 2 meter hoog kan worden. In onze streken blijft de plant echter kleiner +/- 1m.

Hij heeft lekker geurende, smalle, naaldachtige bladeren die aan de bovenkant donkergroen zijn en aan de onderkant viltig grijs-wit.

De plant bloeit in april-mei met kleine blauwwitte bloempjes in de oksels van de bladeren.

PLANTEN


Jan

Feb

Ma

Apr

Mei

Jun

Jul

Aug

Sep

Okt

Nov

Dec

OOGSTEN


Jan

Feb

Ma

Apr

Mei

Jun

Jul

Aug

Sep

Okt

Nov

Dec

Meer informatie

Teelttips

Gebruik

Rozemarijn houdt van een warme, zonnige standplaats en een goed gedraineerde, kalkrijke grond. De plant is niet goed bestand tegen strenge vorst (max -7°C), en staat dus best op een beschutte plaats. Zo niet is afdekken in de winter zeker aangewezen.

Rozemarijn kan goed tegen droogte en heeft niet veel voeding nodig.

Je kan doorlopend volgens behoefte blaadjes afplukken. De takken van Rozemarijn verhouten, wil je kleine compacte planten behouden kan je best terugsnoeien na de laatste vorst (eind mei).

Oude of grote planten mogen niet sterk worden teruggesnoeid. De plant kan goed in potten of bakken worden gekweekt, op een zonnige plaats.

Rozemarijn is een veel gebruikt keukenkruid, vooral in de mediterrane keuken.

De takjes kunnen zowel vers als gedroogd gebruikt worden. Rozemarijn is uitermate geschikt om vleessoorten met een sterke smaak te begeleiden, zoals lamsvlees, gevogelte of wild.

Het is heerlijk bij gerechten op de barbecue of de gril. Strooi bij het barbecueën enkele takjes over de warme houtskool om je gasten en buren te doen watertanden. Gebruik rozemarijn in sauzen, marinades en Provençaalse gerechten met tomaten.

Het blad van rozemarijn kan tevens gebruikt worden om gebakken aardappelen op smaak te brengen of om kruidenboter te maken.

Invriezen van rozemarijn kan ook, met behoud van smaak.

Rozemarijn heeft van oudsher diverse geneeskrachtige toepassingen.

Het werd vroeger onder andere als schoonheidsproduct gebruikt tegen ouderdomsverschijnselen. Enkele rozemarijnblaadjes in het badwater heeft een opwekkende en verfrissende werking en stimuleert de bloedsomloop. Het verzacht de huid en werkt tegen roos, vet haar en haaruitval. Het wordt daarom vaak gebruikt in shampoo. Rozemarijnolie kan uitwendig gebruikt worden bij spierpijn, verstuikingen of gewrichtspijn.

Rozemarijnthee werkt rustgevend en helpt bij stress, migraine en depressie.

Omwille van deze diverse toepassingen wordt rozemarijn frequent gebruikt in oa homeopathie, aromatherapie, schoonheids- en relaxatiekuren, sauna's,...

Rozemarijn wordt omwille van z'n typische kamfer geur vaak gebruikt als basis voor parfums en schoonheidsproducten. Zo is het één van de ingrediënten van het alom gekend eau de cologne.

Vroeger werden vaak enkele takjes rozemarijn ophangen in de kleerkast omwille van de aangename, verfrissende geur en om motten te verdrijven.

Shutterstock 104195150
Kruiden 30

Deze website maakt gebruik van cookies om ervoor te zorgen dat u de beste surfervaring op onze website krijgt. Meer info