Bloemkoolgratin met aardappelen en kersttomaatjes
1 uur 4 personenBenodigdheden
1 Grote bloemkool, in roosjes gesneden
500 gr aardappelen
50 gr boter
1 prei, in ringen gesneden
1 teentje knoflook
3 eetlepels bloem
375 ml melk
150 gr geraspte kaas
2 eetlepels fijngehakte peterselie
12 kleine kersttomaatjes
Peper en zout, paprikapoeder
Bereidingswijze
Verwarm de oven voor op 180°C.
Kook de bloemkool en aardappelen ca. 10 minuten voor in licht gezouten water. Laat alles goed uitlekken.
Verhit de boter en bak hierin kort de prei aan. Voeg de knoflook toe en bak dit even mee. Roer de bloem erdoor, bak een minuutje mee met de prei en giet dan al roerend de melk erbij. Laat de saus even zachtjes pruttelen. Breng de saus op smaak met zout, peper, nootmuskaat en de paprika poeder. Smelt de helft van de geraspte kaas door de saus. Roer de peterselie erdoor en zet het vuur uit.
Plaats de bloemkool in een diepe ovenschaal, leg hier de cherrytomaatjes op en eindig met de aardappel stukjes. Lepel de saus over de aardappelen heen. Dek de schotel af met de overgebleven kaas. B
Bak alles ca.30 minuten in de voorverwarmde oven gaar en goudbruin.