Terug naar het overzicht
Ook beschikbaar als geënte plant
Shutterstock 250330750

Komkommer

Cucumis sativus

De komkommer is een vrucht die vooral rauw als salade wordt gegeten en daarom ook wel als groente wordt beschouwd. Maar de komkommer behoort in feite tot de vruchtsoort Cucumis sativus, die al meer dan 3000 jaar gekweekt wordt. Ze hoort dus tot dezelfde familie als de meloen en tot hetzelfde geslacht als de courgette.

Het zijn warmteminnende planten en ze groeien het beste onder glas in kassen. Aan één stengel kunnen tientallen komkommers groeien. De tegenwoordig gekweekte komkommer heeft alleen maar vrouwelijke bloemen, waar zonder bevruchting of bestuiving de komkommer uit groeit.

Klik hier voor meer info over geënte planten!

PLANTEN


Jan

Feb

Ma

Apr

Mei

Jun

Jul

Aug

Sep

Okt

Nov

Dec

OOGSTEN


Jan

Feb

Ma

Apr

Mei

Jun

Jul

Aug

Sep

Okt

Nov

Dec

Meer informatie

Teelttips

Problemen en ziektes

De komkommer is een echte warmteminnende plant. Plant hem ten vroegste 10 mei. Voor deze datum is de bodemtemperatuur dikwijls nog veel te laag en zal de jonge komkommerplant afsterven. Dit geldt ook voor hobby serres, zelfs met een klein verwarmingstoestelletje zal de bodemtemperatuur toch nog te laag blijven!

Komkommers vragen een warme, luchtige grond die goed bemest is.

De plant heeft grote bladeren, die over de vruchten heen groeien. Laat je niet verrassen door de groeikracht van de komkommer! De plant is een klimplant met hechtranken. Je kan de planten het beste langs een binddraad omhoog leiden.

Niet alleen bovengronds wordt de komkommerplant groot, het wortelgestel kan wel anderhalve meter breed uit groeien. Door heel regelmatig en veel water te geven zorg je dat de planten niet te ver van de plant water hoeven te halen. Hou vanaf ten vroegste het zevende blad een vruchtje aan, dit gaat de latere vruchtzetting ten goede komen.

De beste teelt van komkommers is onder glas (klimmend in een kas of liggend in een platte bak), de teelt in de buitenlucht kan ook, maar de opbrengst is veel lager. Voor de teelt in de volle grond is wel een mooie zomer nodig en natuurlijk het zonnigste, warmste beschutte plekje dat je kunt bieden.
Verwijder steeds eventuele mannelijke bloemen (een vrouwelijke bloem lijkt al een minikomkommertje achter de bloem te hebben) en geef regelmatig voldoende water.

Voetrot: de voet van de plant rot weg doordat hij te nat staat. Zorg daarom dat niet te diep wordt geplant. Geef niet rechtstreeks aan de voet van de plant water maar in een uitgegraven goot of een ingegraven pot ernaast

Opgelet

Plant komkommer zeker niet te vroeg! Zelfs in een hobbyserre is 10 mei vroeg genoeg... Komkommers kunnen werkelijk niet tegen de koude!

Shutterstock 168552041
Komkommer 2

Deze website maakt gebruik van cookies om ervoor te zorgen dat u de beste surfervaring op onze website krijgt. Meer info