Terug naar het overzicht
Shutterstock 268678196

Laurier

Laurus Nobilis

Laurier is van oorsprong afkomstig uit het Midden-Oosten. In de tijd van de Oude Grieken en Romeinen werden de takken gebruikt voor hun gekende lauwerkransen. Later is de plant verspreid via de landen rond de Middellandse Zee en in de rest van Europa terecht gekomen.

De laurier is een houtachtige en groenblijvende struik die tweehuizig is (de mannelijke en vrouwelijke bloemen staan op afzonderlijke planten). Hij heeft glanzende, leerachtige, groene bladeren, die heerlijk geuren als ze worden gekneusd. In het voorjaar verschijnen er in de bladoksels kleine, witte bloempjes.

In warme gebieden kunnen laurierstruiken makkelijk meer dan 100 jaar oud worden en tot 9 m hoog. Laurier is echter vorstgevoelig en wordt in onze streken daarom vooral als terras of orangerieplant gekweekt in potten. Hij is in de handel dikwijls verkrijgbaar als vormboompje, op stam of als piramide.

De keukenlaurier wordt meer dan eens verward met de groenblijvende, winterharde haagplant Prunus laurocerasus (laurierkers, paplaurier). Deze plant is echter geen familie en bovendien giftig!

PLANTEN


Jan

Feb

Ma

Apr

Mei

Jun

Jul

Aug

Sep

Okt

Nov

Dec

OOGSTEN


Jan

Feb

Ma

Apr

Mei

Jun

Jul

Aug

Sep

Okt

Nov

Dec

Meer informatie

Teelttips

Gebruik

De plant wordt best in pot gekweekt, zodat hij in de winter kan worden binnen gehaald. In het voorjaar, na de laatste vorst, kunnen de planten worden buiten gezet (meestal pas vanaf mei). Zet de planten, zeker in begin, beschut tegen forse wind en laat ze langzaam wennen aan het zonlicht indien ze uit een donkere overwinteringsplaats komen (tegen verbranding). Zorg voor een pot met een goede afwatering en geef zeker in het voorjaar en de zomer voldoende water. Gebruik bij voorkeur langwerkende organische meststoffen. Lange uitlopende scheuten kunnen in juni worden terug geknipt (laat minimum 3 blaadjes staan), dit zorgt voor extra scheutvorming en mooie compacte planten.

Voor de eerste vorst, vanaf half oktober, breng je de planten naar een koele, vorstvrije overwinteringsplaats. Het beste is een serre, maar ook een donkerdere standplaats is mogelijk. Geef tijdens deze rustperiode zo weinig mogelijk water, maar zorg er wel voor dat de potkluit niet uitdroogt. (vb om de 5 weken).

Indien de plant te groot wordt, is de winterperiode (na Nieuwjaar) het ideale moment om te verpotten. Kies een pot die 4-5 cm ruimer is en gebruik kwaliteitspotgrond met klei. De winter is tevens het moment om uw planten terug te snoeien. Breng ze terug mooi in vorm, maar knip niet te diep in, laat telkens +/- 3 blaadjes per scheut staan. Vermijd het knippen in de bladeren.

In de keuken is Laurier een echte smaakmaker.
De meeste mensen kennen laurier als 'het lastige blaadje in de soep'. De blaadjes kunnen zowel vers als gedroogd gebruikt worden.
De 2-jarige verse bladeren hebben het meeste aroma. Kook ze mee in uw bereidingen om deze een kruidige smaak te geven. Hoe langer ze meekoken, hoe meer smaak ze afgeven. Vergeet echter niet ze te verwijderen voor het opdienen. Laurier wordt veel gebruikt in groentesoepen of bij wortel- en andere stampotten.
Het geeft ook smaak aan sauzen, marinades, stoofpotjes en diverse vlees en vis gerechten.

Laurier wordt gebruikt voor diverse doeleinden. Het werkt antiseptisch voor de luchtwegen en is verzachtend bij een verkoudheid, keelpijn, sinusitis, aften,... Laurier is bovendien opwekkend en mede daardoor een natuurlijk antidepressivum.

Laurierolie kan uitwendig gebruikt worden bij spierpijn, verstuikingen, of zwellingen.

Laurier wordt soms toegevoegd in shampoo: geeft vet of futloos haar terug een mooie glans.

Shutterstock 699505153
Shutterstock 411374770

Deze website maakt gebruik van cookies om ervoor te zorgen dat u de beste surfervaring op onze website krijgt. Meer info