Terug naar het overzicht
AL2363 aardappel gezaaid 2

Aardappel

Solanum tuberosum

De aardappel is een cultuurgewas dat, net als de tomaat en paprika, behoort tot de nachtschadefamilie. Deze zetmeelhoudende knol behoort wereldwijd tot één van de belangrijkste voedselgewassen (naast rijst, tarwe en mais). In België, Nederland en Duitsland is de aardappel een niet weg te denken maaltijddrager, in andere landen wordt de aardappel eerder als een groente beschouwd.

De aardappel komt oorspronkelijk uit Zuid-Amerika maar is sinds de 16e eeuw wijdverspreid in vele Europese landen.

Deze vrij vastkokende F1 hybride variëteit is een medium grote, ovaal-ronde aardappel met geel vruchtvlees en een goede smaak. De opbrengst per plant kan variëren tussen 500 gram en 1 kg.

Geschikt voor teelt in grote potten of emmers.

PLANTEN


Jan

Feb

Ma

Apr

Mei

Jun

Jul

Aug

Sep

Okt

Nov

Dec

OOGSTEN


Jan

Feb

Ma

Apr

Mei

Jun

Jul

Aug

Sep

Okt

Nov

Dec

Meer informatie

Maak uw keuze

Teelttips

Oogst en bewaring

Culinair

Planten kan doorlopend van begin april tot juni, bij eventuele vorst dienen de planten beschermt de worden met vliesdoek! De aardappelen kunnen geoogst worden na ongeveer 110 tot 120 dagen na het planten.

Aardappelen hebben een relatief hoge behoefte aan kalium maar houden niet van een hoog stikstofgehalte, een basisbemesting met compost of verteerde stalmest is voldoende om de bodem voor te bereiden.

De jonge planten kunnen best op rijen in verhoogde bedden/ruggen geplant worden in de volle zon. In de loop van de teelt de planten 1 tot 2 maal aanaarden door de benodigde aarde weg te halen tussen de rijen om hiermee de ruggen te verhogen/verbreden. De teelt op ruggen heeft een groot aantal voordelen, het bevordert de ondergrondse stengelgroei en aardappelontwikkeling, zorgt voor een goede waterafvoer, luchttoevoer en snellere opwarming van de aarde.

Probeer alle extremen en verstoringen tijdens de teelt te vermijden! Uitzonderlijk droogte of vochtigheid, extreme hitte of lage temperaturen kunnen glazigheid veroorzaken.

Een teelt in potten of zakken is zeker mogelijk, je zou versteld kunnen staan van het resultaat! Zorg in ieder geval dat de potten/zakken groot genoeg zijn zodat er voldoende ruimte is om aardappelen te ontwikkelen! Emmers zijn ook prima maar er moet wel een gat in de bodem zitten om overtollig water weg te laten.

Aardappelen die blootgesteld worden aan de zon worden groen en zijn niet meer eetbaar.

De aardappelen kunnen geoogst worden op ongeveer 110 tot 120 dagen na het planten, haal ze zeker binnen voor de eerste vorst!

Laat de aardappelen één of twee dagen buiten drogen voor ze naar binnen te halen. Bewaren kan best op een koele (2 tot 10 °C), donkere, droge en goed verluchte plaats, bijvoorbeeld in een kelder.

Zorg dat alle aardappelen, ook de hele kleine, uit de grond worden gehaald! Dit voorkomt de overdracht van ziekten naar het volgende jaar.

Vastkokende aardappelen bevatten relatief weinig zetmeel waardoor ze hun vaste en fijne structuur behouden na het koken, deze hebben de langste kooktijd. Deze variëteiten zijn ideaal om te koken, te bakken, koud te verwerken in salades of voor frietjes van te snijden. Ze kunnen perfect in hun geheel of in de schil geserveerd worden.

Bloemige aardappelen bevatten veel meer zetmeel en vallen een beetje uit elkaar na het koken, ze hebben een minder lange kooktijd nodig. Deze zijn goed voor gepofte patatjes, puree, stamppot, kroketten, gratin of voor het binden van soepen.

Shutterstock 51980818
Shutterstock 81079036
AL2363 aardappel gezaaid 1

Deze website maakt gebruik van cookies om ervoor te zorgen dat u de beste surfervaring op onze website krijgt. Meer info