Terug naar het overzicht
Shutterstock 96628189

Appelmunt

Mentha Suaveolens Applemint

Appelmunt is een variëteit van gewone munt. Dit kruid smaakt zeer fris en fruitig. Van de verschillende soorten munt heeft appelmunt de meest fruitige smaak.

Qua teelt is appelmunt en Marokkaanse munt 100 % vergelijkbaar.

Het is een meerjarige winterharde plant, die zich snel uitbreidt in de tuin en tot 60 cm hoog kan worden.

De plant heeft hoekige stengels en tegenoverstaande langwerpige bladeren met een gezaagde rand, hij bloeit van juli t/m september met kleine violette bloempjes.

PLANTEN


Jan

Feb

Ma

Apr

Mei

Jun

Jul

Aug

Sep

Okt

Nov

Dec

OOGSTEN


Jan

Feb

Ma

Apr

Mei

Jun

Jul

Aug

Sep

Okt

Nov

Dec

Meer informatie

Teelttips

Gebruik

Munt verkiest een plaatsje in halfschaduw of de volle zon. Hij groeit het best op een vochtige maar goed gedraineerde, alkalische grond met veel voedingsstoffen.

Het is een echte woekerplant, die zich snel vermeerdert via z'n wortels. Om de plant in toom te houden kan u hem daarom beter in bakken of potten zetten.

Indien je meerdere soorten munt hebt kan je best alle bloeiende stelen verwijderen om kruisbestuiving tussen de verschillende soorten te voorkomen.

Pluk doorheen het ganse groeiseizoen verse blaadjes volgens behoefte. Let op voor roest (=schimmelziekte), de enige oplossing is dan de plant volledig terugsnoeien.

Muntblaadjes geven een verrassende, frisse smaak aan allerlei gerechten.

Het past goed bij salades, dipsausen, nieuwe aardappelen, lamsvlees,...

Het wordt tegenwoordig echter het meeste gebruikt in desserten: in fruitsalades, bij diverse gebakjes, bij chocoladecake,.. (in Engeland wordt dikwijls een muntchocolaatje aangeboden na het 'dinner').

In de Noord-Afrikaanse cultuur is muntthee niet weg te denken.

Muntthee is goed bij verkoudheid, de damp werkt bij verstopte neus. Munt werkt tevens krampwerend, is goed tegen misselijkheid en migraine.

Enkele blaadjes munt toevoegen aan het badwater werkt opwekkend en verfrissend. Het wordt onder andere gebruikt in sauna's of bij massages.

Opgelet

Het gebruik van munt wordt afgeraden bij kinderen jonger dan 12 jaar en zwangere vrouwen.

Appelmunt 3
AL1740 APPELMUNT

Deze website maakt gebruik van cookies om ervoor te zorgen dat u de beste surfervaring op onze website krijgt. Meer info