Terug naar het overzicht
Shutterstock 370884140

Chocolademunt

Mentha x Piperita

Chocolademunt is een cultivar van de pepermunt maar met een chocoladeachtige bijsmaak. Het aroma doet helemaal denken aan de muntsmaak in de gekende ‘After Eight’ chocolade.

Deze decoratieve plant heeft donkergroene bladeren met een paarse schijn en kan tot 45cm hoog worden.

Qua teelt is chocolademunt en pepermunt 100% vergelijkbaar.

PLANTEN


Jan

Feb

Ma

Apr

Mei

Jun

Jul

Aug

Sep

Okt

Nov

Dec

OOGSTEN


Jan

Feb

Ma

Apr

Mei

Jun

Jul

Aug

Sep

Okt

Nov

Dec

Meer informatie

Teelttips

Gebruik

Munt verkiest een plaatsje in halfschaduw of de volle zon. Hij groeit het best op een vochtige maar goed gedraineerde, alkalische grond met veel voedingsstoffen.

Het is een echte woekerplant, die zich snel vermeerdert via z'n wortels. Om de plant in toom te houden kan u hem daarom beter in bakken of potten zetten.

Indien je meerdere soorten munt hebt kan je best alle bloeiende stelen verwijderen om kruisbestuiving tussen de verschillende soorten te voorkomen.

Pluk doorheen het ganse groeiseizoen verse blaadjes volgens behoefte. Let op voor roest (=schimmelziekte), de enige oplossing is dan de plant volledig terugsnoeien.

Muntblaadjes geven een verrassende, frisse smaak aan allerlei gerechten.

Het past goed bij salades, dipsausen, nieuwe aardappelen, lamsvlees,...

Het wordt tegenwoordig echter het meeste gebruikt in desserten: in fruitsalades, bij diverse gebakjes, bij chocoladecake,.. (in Engeland wordt dikwijls een muntchocolaatje aangeboden na het 'dinner').

Muntthee is goed bij verkoudheid, de damp werkt bij verstopte neus. Munt werkt tevens krampwerend, is goed tegen misselijkheid en migraine.

Enkele blaadjes munt toevoegen aan het badwater werkt opwekkend en verfrissend. Het wordt onder andere gebruikt in sauna's of bij massages.

Opgelet

Het gebruik van munt wordt afgeraden bij kinderen jonger dan 12 jaar en zwangere vrouwen.

Shutterstock 1750781549
Shutterstock 176837525

Deze website maakt gebruik van cookies om ervoor te zorgen dat u de beste surfervaring op onze website krijgt. Meer info