Terug naar het overzicht
Shutterstock 200751839

Krulandijvie

Cichorium endivia var. crispum

Andijvie is een eenjarige bladgroente. Alhoewel de plant sterk lijkt op sla is hij eigenlijk het meest verwant aan witloof.

Er zijn twee types te onderscheiden: breedbladige andijvie en krulandijvie.
Breedbladige andijvie heeft gladde bladeren en een gave bladrand, en wordt meestal gebruikt om te stoven of te koken.
Krulandijvie heeft sterk gekrulde, ver ingesneden bladeren en een gekartelde bladrand en wordt dikwijls rauw gebruikt.

PLANTEN


Jan

Feb

Ma

Apr

Mei

Jun

Jul

Aug

Sep

Okt

Nov

Dec

OOGSTEN


Jan

Feb

Ma

Apr

Mei

Jun

Jul

Aug

Sep

Okt

Nov

Dec

Meer informatie

Maak uw keuze

Algemeen

Teelttips

Oogst en bewaring

Andijvie is zeer gevoelig voor licht en temperatuur. Tijdens de eerste 3 weken na het zaaien moet andijvie, afhankelijk van de lichthoeveelheid, opgekweekt worden bij een temperatuur tussen 17 en 20° C, anders gaat hij zeker doorschieten.
Na 3 weken is deze kritieke fase voorbij en kunnen de planten zelfs gerust buiten worden uitgeplant.

Wil je dus vroeg op het jaar andijvie telen dan moet je absoluut zeker zijn van kwaliteitsplanten die op de juiste wijze zijn opgekweekt. Allégrow biedt u deze zekerheid.

Andijvie is daarenboven daglengte gevoelig. In volle zomer, bij dagen met meer dan 15 uur licht, vergroot hierdoor terug de kans op doorschieten tijdens de kropvorming.
In de praktijk is voor de hobbytuinder de herfstteelt het makkelijkst en daarom het meeste populair.

Andijvie kan op vrijwel alle grondsoorten goed geteeld worden, zolang ze vochthoudend en voedzaam zijn. Geef best op voorhand een goede basisbemesting van bij voorkeur organische meststoffen.
De plantafstand is ruimer dan bij sla: 35 x 40 cm.

Plant de perspotten niet te diep, zet ze op de grond met ongeveer ½ van de kluit onder de aarde. Op deze manier verminder je het contact met de grond en wordt de kans op schimmelinfecties kleiner.

Voor een vlotte groei heeft andijvie tijdens de groei continu voldoende vocht nodig. Droogte kan leiden tot groeistilstand of doorschieten. Krulandijvie is extra gevoelig en kan daarenboven snel droogrand vertonen.

In het voorjaar en de zomer duurt de teelt tussen planten en oogsten ongeveer 10 weken. Wil je in het najaar andijvie kweken dan kan je planten tot eind augustus, alhoewel half augustus een betere keuze is. Oogsten rond eind oktober.

Een beetje nachtvorst kan geen kwaad, anders is afdekken aangewezen. Krulandijvie kan extra worden gebleekt door 3 dagen voor het oogsten het hart van de plant af te dekken, bv. met een aarden schotel.

Oogst andijvie tijdig, zeker in het voorjaar en de zomer, voor hij gaat doorschieten. Breedbladige andijvie oogst je als de krop goed gevuld is. Een gewicht van meer dan 1 kg is geen uitzondering.
Krulandijvie hou je best goed in de gaten, er kan zeker op het einde van de teelt snel droogrand verschijnen.
De buitenste groene bladeren van andijvie zijn meestal taaier en bitterder. De meeste mensen geven daarom de voorkeur aan de lichtgele malse kernbladeren.

Shutterstock 521852143
Andijvie
Shutterstock 193371356

Deze website maakt gebruik van cookies om ervoor te zorgen dat u de beste surfervaring op onze website krijgt. Meer info