Terug naar het overzicht
Shutterstock 713006725

Rode biet (kroot)

Beta vulgaris rubra

De rode biet (of kroot) behoort tot de Beta vulgaris, waartoe ook de suiker- en voederbiet behoren en stamt af van de strandbiet uit het Middellandse Zeegebied. Het waren vooral de Romeinen die aan de basis lagen van de ontwikkeling van deze groente. Uit de vele recepten in kookboeken van de 19de eeuw kan je afleiden dat de groente in die periode heel populair was.

Zowel het bietje als het blad kan in de keuken gebruikt worden. Jonge blaadjes zijn heerlijk in salades en geven je salade een leuk kleurtje. De bieten worden gekookt en zowel warm als koud gegeten.

Rode biet is rijk aan antioxidanten. De kleurstof betanine wordt ook gebruikt door de voedingsindustrie voor het kleuren van bepaalde gerechten.

PLANTEN


Jan

Feb

Ma

Apr

Mei

Jun

Jul

Aug

Sep

Okt

Nov

Dec

OOGSTEN


Jan

Feb

Ma

Apr

Mei

Jun

Jul

Aug

Sep

Okt

Nov

Dec

Meer informatie

Maak uw keuze

Teelttips

Problemen en ziektes

Oogst en bewaring

Gebruik

Je plant de rode bietplantjes 10-15 cm in de rij en rijen op ± 20 cm. Ongeveer 30 à 40 plantjes de m².

Let er bij het planten vooral op dat je geen wortels, en dan vooral de penwortel, beschadigt, dit om groeiachterstand te vermijden.

Ze voelen zich het best thuis op een luchtige grond. Qua bemesting geeft je best een samengestelde meststof (NPK) met een hogere K-waarde mee. Dit komt de groei en later ook zeker de smaak ten goede.

Geef zeker tijdens de groei nog wat patentkali mee; dit bevordert eveneens het uitdikken van de biet. Geef bij warme, zomerse dagen voldoende water.

Vermijd het uitplanten van rode biet in al te droge gronden, je zou immers snel problemen kunnen krijgen met schurft (wratachtige, ruwe plekken).

Wanneer je teveel planten per m² zet kan het zijn dat er bladvlekkenziekte optreedt (zie plantafstanden hierboven waarbij je beter de ruimste dan de nauwste afstand hanteert).

Oogst de rode bietjes tijdig. Kleinere exemplaren smaken niet alleen veel beter, ze hebben ook nog een vastere structuur.

Het loof ‘afdraaien' resulteert in een betere bewaring tegenover het loof afknippen.

De rode biet kan je stomen, stoven, koken of rauw eten. Van blad en stengel kan je soep maken. Was grondig en snij ze fijn om dan te koken te ze gaar zijn samen met enkele fijn geraspte bietjes. Zout, peper en citroen toevoegen en opdienen met een beetje room.

Als je de bieten kookt in de schil, behouden ze beter hun kleur. Niet alleen gaat het schillen dan ook een stuk gemakkelijker maar je maakt je handen ook niet zo vuil.

Je kan ze ook koken en in schijfjes versnijden om te verwerken in salades.

Bieten zijn een goede bron van kalium en foliumzuur. Ze bevatten ook nogal wat koolhydraten.

De kleurstof anthocyaan, getrokken uit bietensap, werkt tegen nachtblindheid en hart- en vaatziekten. Foliumzuur werkt in op de stofwisseling, hartspier en rode bloedlichaampjes.

Er wordt wel eens beweerd dat het drinken van drie glazen bietensap per dag prestatieverhogend zou werken. Moest het illegale doping zijn, de topsporter zou direct door de mand vallen vanwege een opvallende rode tong en roodverkleuring van de urine...

Opgelet

Let op: Het sap van de rode biet kan nogal moeilijk te verwijderen vlekken maken op handen en kleding!

Je kan vlekken verwijderen door eerst zoveel mogelijk te spoelen met water en dan de vlek te behandelen met pure alcohol. Ook verdunde ammoniak of waterstofperoxide 3% geeft goede resultaten.

Shutterstock 111727136
Shutterstock 188318792
Shutterstock 675904528
AVV0710 rode biet gerecht

Deze website maakt gebruik van cookies om ervoor te zorgen dat u de beste surfervaring op onze website krijgt. Meer info