Rode Basilicum
Ocimum Basilicum
Rode basilicum is een variant van de gewone groene basilicum. Hij heeft echter opvallende donkere paarse bladeren en bloeit in lichtroze bloempjes
De teelt en het gebruik zijn hetzelfde als bij de traditionele groene basilicum.
De smaak is vergelijkbaar, alleen de donkere kleur zorgt voor een extra accent. Rode basilicum is ideaal om te gebruiken in rijst of pasta. Met rode basilicum kan je bovendien rode pesto maken of kleurrijke tapenades.
PLANTEN
Jan
Feb
Ma
Apr
Mei
Jun
Jul
Aug
Sep
Okt
Nov
Dec
OOGSTEN
Jan
Feb
Ma
Apr
Mei
Jun
Jul
Aug
Sep
Okt
Nov
Dec
Meer informatie
Teelttips
Gebruik
Basilicum is een gevoelig kruid dat houdt van warmte en zon. (+/- 15°C is voor basilicum de minimumtemperatuur om goed te groeien).
Als je het buiten in volle grond wil planten doe je dit best pas vanaf half mei. Zorg zeker voor een plaatsje beschut tegen te felle regen en wind en verkies een goed gedraineerde, vochtige grond. Het is echter beter basilicum te kweken in een serre, of zelfs binnenshuis in een pot op de vensterbank: De plant kan hier ongeremd groeien.
Zorg steeds voor voldoende water! Je kan naar wens blaadjes plukken en gebruiken.
Indien de plant gaat bloemen, kun je deze best afknippen. In ons land gaat hij immers nooit zaad produceren. Het afknippen van de bloemen heeft bovendien als voordeel dat de plant zijn bossige vorm blijft behouden en je zo meer blaadjes krijgt om te oogsten.
Basilicum is ook erg geliefd bij slakken. Deze kan je op afstand houden door scherp zand of as rond de plantjes te strooien, of vang ze met een schoteltje bier dan je ernaast plaatst.
Basilicum is met zijn unieke geur en smaak een geliefd keukenkruid. Gebruik basilicum steeds vers, laat het niet meekoken. Drogen kan wel maar het verliest wel wat van z'n aroma.
Basilicum wordt vooral gebruikt in veel mediterrane gerechten en bij tomaten: tomatensaus, pizza, pasta,
verse tomaten met mozzarella en olijfolie zijn heerlijk,..
Je kunt het blad ook fijnstampen met olie (maak zeker eens pesto!) of fijnhakken om het toe te voegen aan uw gerechten.
Basilicum past goed bij lamsvlees, kalfsvlees, in frisse salades, soepen,
Het wordt ook gebruikt om azijnsoorten op smaak te brengen.
Basilicum heeft een gunstige invloed op de spijsvertering: het werkt krampwerend.
Het is tevens verlichtend bij een verkoudheid omdat het hoestdempend is.