Terug naar het overzicht
Shutterstock 281216345

Rode Basilicum

Ocimum Basilicum

Rode basilicum is een variant van de gewone groene basilicum. Hij heeft echter opvallende donkere paarse bladeren en bloeit in lichtroze bloempjes

De teelt en het gebruik zijn hetzelfde als bij de traditionele groene basilicum.

De smaak is vergelijkbaar, alleen de donkere kleur zorgt voor een extra accent. Rode basilicum is ideaal om te gebruiken in rijst of pasta. Met rode basilicum kan je bovendien rode pesto maken of kleurrijke tapenades.

PLANTEN


Jan

Feb

Ma

Apr

Mei

Jun

Jul

Aug

Sep

Okt

Nov

Dec

OOGSTEN


Jan

Feb

Ma

Apr

Mei

Jun

Jul

Aug

Sep

Okt

Nov

Dec

Meer informatie

Teelttips

Gebruik

Basilicum is een gevoelig kruid dat houdt van warmte en zon. (+/- 15°C is voor basilicum de minimumtemperatuur om goed te groeien).
Als je het buiten in volle grond wil planten doe je dit best pas vanaf half mei. Zorg zeker voor een plaatsje beschut tegen te felle regen en wind en verkies een goed gedraineerde, vochtige grond. Het is echter beter basilicum te kweken in een serre, of zelfs binnenshuis in een pot op de vensterbank: De plant kan hier ongeremd groeien.

Zorg steeds voor voldoende water! Je kan naar wens blaadjes plukken en gebruiken.

Indien de plant gaat bloemen, kun je deze best afknippen. In ons land gaat hij immers nooit zaad produceren. Het afknippen van de bloemen heeft bovendien als voordeel dat de plant zijn bossige vorm blijft behouden en je zo meer blaadjes krijgt om te oogsten.

Basilicum is ook erg geliefd bij slakken. Deze kan je op afstand houden door scherp zand of as rond de plantjes te strooien, of vang ze met een schoteltje bier dan je ernaast plaatst.

Basilicum is met zijn unieke geur en smaak een geliefd keukenkruid. Gebruik basilicum steeds vers, laat het niet meekoken. Drogen kan wel maar het verliest wel wat van z'n aroma.

Basilicum wordt vooral gebruikt in veel mediterrane gerechten en bij tomaten: tomatensaus, pizza, pasta,
verse tomaten met mozzarella en olijfolie zijn heerlijk,..

Je kunt het blad ook fijnstampen met olie (maak zeker eens pesto!) of fijnhakken om het toe te voegen aan uw gerechten.

Basilicum past goed bij lamsvlees, kalfsvlees, in frisse salades, soepen,
Het wordt ook gebruikt om azijnsoorten op smaak te brengen.

Basilicum heeft een gunstige invloed op de spijsvertering: het werkt krampwerend.

Het is tevens verlichtend bij een verkoudheid omdat het hoestdempend is.

Shutterstock 1048086919
Shutterstock 794881051

Deze website maakt gebruik van cookies om ervoor te zorgen dat u de beste surfervaring op onze website krijgt. Meer info