Terug naar het overzicht
M2 AVEVE KRUIDEN 13 CM struikbasilicum 1

Struikbasilicum

Ocimum Basilicum Bascuro

De struikbasilicum of Griekse basilicum (Ocimum Basilicum Bascuro) is een Griekse variant van de welbekende gewone basilicum en heeft kleine puntige blaadjes.

Het is een éénjarige soort die ideaal in potten op de vensterbank of terras kan gezet worden en is het Mediterrane keukenkruid bij uitstek.

PLANTEN


Jan

Feb

Ma

Apr

Mei

Jun

Jul

Aug

Sep

Okt

Nov

Dec

OOGSTEN


Jan

Feb

Ma

Apr

Mei

Jun

Jul

Aug

Sep

Okt

Nov

Dec

Meer informatie

Teelttips

Gebruik

Basilicum is een gevoelig kruid dat houdt van warmte en zon. (+/- 15°C is voor basilicum de minimumtemperatuur om goed te groeien).

Als je het buiten in volle grond wil planten doe je dit best pas vanaf half mei. Zorg zeker voor een plaatsje beschut tegen te felle regen en wind en verkies een goed gedraineerde, vochtige grond. Het is echter beter basilicum te kweken in een serre, of zelfs binnenshuis in een pot op de vensterbank: De plant kan hier ongeremd groeien.

Zorg steeds voor voldoende water! Je kan naar wens blaadjes plukken en gebruiken.

Indien de plant gaat bloemen, kun je deze best afknippen. In ons land gaat hij immers nooit zaad produceren. Het afknippen van de bloemen heeft bovendien als voordeel dat de plant zijn bossige vorm blijft behouden en je zo meer blaadjes krijgt om te oogsten.

Basilicum is ook erg geliefd bij slakken. Deze kan je op afstand houden door scherp zand of as rond de plantjes te strooien, of vang ze met een schoteltje bier dan je ernaast plaatst.

Basilicum is met zijn unieke geur en smaak een geliefd keukenkruid. Gebruik basilicum steeds vers, laat het niet meekoken.

Drogen kan wel maar het verliest wel wat van z'n aroma.

Basilicum wordt vooral gebruikt in veel mediterrane gerechten en bij tomaten: tomatensaus, pizza, pasta,... Verse tomaten met mozzarella en olijfolie zijn heerlijk,... Je kunt het blad ook fijnstampen met olie (maak zeker eens pesto!) of fijnhakken om het toe te voegen aan uw gerechten.

Basilicum past goed bij lamsvlees, kalfsvlees, in frisse salades, soepen. Het wordt ook gebruikt om azijnsoorten op smaak te brengen.

Basilicum heeft een gunstige invloed op de spijsvertering: het werkt krampwerend.
Het is tevens verlichtend bij een verkoudheid omdat het hoestdempend is.

Basilicum struik
Shutterstock 1090333244

Deze website maakt gebruik van cookies om ervoor te zorgen dat u de beste surfervaring op onze website krijgt. Meer info