Citroenbasilicum
Ocimum Basilicum
Citroen basilicum is een variant van de gewone groene basilicum: Het lijkt sterk op de gewone groene basilicum en ook de teelt is hetzelfde.
De uitgesproken citroensmaak geeft echter een andere smaak aan uw gerechten. Het is ideaal bij vis of verrassend in desserten met ijs.
PLANTEN
Jan
Feb
Ma
Apr
Mei
Jun
Jul
Aug
Sep
Okt
Nov
Dec
OOGSTEN
Jan
Feb
Ma
Apr
Mei
Jun
Jul
Aug
Sep
Okt
Nov
Dec
Meer informatie
Teelttips
Gebruik
Basilicum is een gevoelig kruid dat houdt van warmte en zon. (+/- 15°C is voor basilicum de minimumtemperatuur om goed te groeien).
Als je het buiten in volle grond wil planten doe je dit best pas vanaf half mei. Zorg zeker voor een plaatsje beschut tegen te felle regen en wind en verkies een goed gedraineerde, vochtige grond.
Het is echter beter basilicum te kweken in een serre, of zelfs binnenshuis in een pot op de vensterbank: De plant kan hier ongeremd groeien.
Zorg steeds voor voldoende water! Je kan naar wens blaadjes plukken en gebruiken.
Indien de plant gaat bloemen, kun je deze best afknippen. In ons land gaat hij immers nooit zaad produceren. Het afknippen van de bloemen heeft bovendien als voordeel dat de plant zijn bossige vorm blijft behouden en je zo meer blaadjes krijgt om te oogsten.
Basilicum is ook erg geliefd bij slakken. Deze kan je op afstand houden door scherp zand of as rond de plantjes te strooien, of vang ze met een schoteltje bier dan je ernaast plaatst.
Citroenbasilicum heeft een typische citroensmaak met een vleugje anijs. Dit kruid komen we meer en meer tegen in onze keukens, voornamelijk bij visgerechten.
De blaadjes van de citroenbasilicum niet mee laten koken of niet laten drogen, de geur en smaak zullen verdwijnen.
Vers geplukte blaadjes toevoegen aan zomersalades zorgen voor een verrassend en verfrissend smakenpallet.
Basilicum heeft een gunstige invloed op de spijsvertering: het werkt krampwerend.
Het is tevens verlichtend bij een verkoudheid omdat het hoestdempend is.