Terug naar het overzicht
Shutterstock 414972823

Citroenbasilicum

Ocimum Basilicum

Citroen basilicum is een variant van de gewone groene basilicum: Het lijkt sterk op de gewone groene basilicum en ook de teelt is hetzelfde.

De uitgesproken citroensmaak geeft echter een andere smaak aan uw gerechten. Het is ideaal bij vis of verrassend in desserten met ijs.

PLANTEN


Jan

Feb

Ma

Apr

Mei

Jun

Jul

Aug

Sep

Okt

Nov

Dec

OOGSTEN


Jan

Feb

Ma

Apr

Mei

Jun

Jul

Aug

Sep

Okt

Nov

Dec

Meer informatie

Teelttips

Gebruik

Basilicum is een gevoelig kruid dat houdt van warmte en zon. (+/- 15°C is voor basilicum de minimumtemperatuur om goed te groeien).
Als je het buiten in volle grond wil planten doe je dit best pas vanaf half mei. Zorg zeker voor een plaatsje beschut tegen te felle regen en wind en verkies een goed gedraineerde, vochtige grond.

Het is echter beter basilicum te kweken in een serre, of zelfs binnenshuis in een pot op de vensterbank: De plant kan hier ongeremd groeien.

Zorg steeds voor voldoende water! Je kan naar wens blaadjes plukken en gebruiken.

Indien de plant gaat bloemen, kun je deze best afknippen. In ons land gaat hij immers nooit zaad produceren. Het afknippen van de bloemen heeft bovendien als voordeel dat de plant zijn bossige vorm blijft behouden en je zo meer blaadjes krijgt om te oogsten.

Basilicum is ook erg geliefd bij slakken. Deze kan je op afstand houden door scherp zand of as rond de plantjes te strooien, of vang ze met een schoteltje bier dan je ernaast plaatst.

Citroenbasilicum heeft een typische citroensmaak met een vleugje anijs. Dit kruid komen we meer en meer tegen in onze keukens, voornamelijk bij visgerechten.

De blaadjes van de citroenbasilicum niet mee laten koken of niet laten drogen, de geur en smaak zullen verdwijnen.

Vers geplukte blaadjes toevoegen aan zomersalades zorgen voor een verrassend en verfrissend smakenpallet.

Basilicum heeft een gunstige invloed op de spijsvertering: het werkt krampwerend.

Het is tevens verlichtend bij een verkoudheid omdat het hoestdempend is.

Shutterstock 453861535
Shutterstock 214031281

Deze website maakt gebruik van cookies om ervoor te zorgen dat u de beste surfervaring op onze website krijgt. Meer info