Terug naar het overzicht
Shutterstock 252721840

Bieslook

Allium Schoenoprasum

Bieslook wordt al eeuwenlang gebruikt in de keuken, eerst in Azië, nadien doorheen heel Europa.

Bieslook behoort tot de lelieachtigen en is dus familie van de ui, prei en knoflook. Het is een winterharde vaste plant die compacte pollen vormt van grasachtige halmen. De bladeren zijn hol en buisvormig en worden zo'n 30 cm hoog. Daarom wordt bieslook ook wel pijpgras of uiengras genoemd.

De plant bloeit in de zomer met blauw-roze tot paarse bolvormige bloemen.

PLANTEN


Jan

Feb

Ma

Apr

Mei

Jun

Jul

Aug

Sep

Okt

Nov

Dec

OOGSTEN


Jan

Feb

Ma

Apr

Mei

Jun

Jul

Aug

Sep

Okt

Nov

Dec

Meer informatie

Maak uw keuze

Teelttips

Gebruik

Varia

Bieslook kan zowel in volle zon als op een schaduwrijke plek geplant worden. Zorg voor een kalkrijke, goed bemeste, vochtige grond.. Gebruik bij voorkeur langwerkende organische bemesting en geef steeds voldoende water. Plantafstand: 20 cm.

Bieslook kan ook makkelijk in een bloempot op de vensterbank of het balkon worden geweekt. Het lekkerste zijn de jonge dunne stengels. Oogst meerdere keren per jaar het jonge blad door het vlak boven de grond af te knippen. Knipt u het halverwege af, dan kan het deel dat blijft staan afsterven of lelijke bruine randen krijgen.

De oudere dikke stengels zijn taaier en hebben een minder frisse smaak. Vervang daarom om de 3-4 jaar uw planten.

Bieslook wordt meestal fijngesnipperd (het makkelijkst met een gewone schaar). Het is heerlijk en fris in salades, dressings, sauzen, soepen...

Gebruik bieslook steeds vers, door het te koken of te drogen verdwijnt de smaak, deze kan zelfs bitter worden. Fijngesnipperde verse bieslook kan wel goed worden ingevroren, met behoud van smaak.

De bloemen kunnen worden gebruikt als garnering van gerechten.

Bieslook is rijk aan vitamine C en bevat ook vitamine A en B.
Bieslook werkt laxerend, vochtafdrijvend en bevordert de eetlust.
Het is ook ideaal bij een kater (overmatig drankmisbruik). Gebruik bieslook echter met mate: het kan ook slapeloosheid en rusteloosheid veroorzaken.

Een variant van de gewone bieslook is de chinese bieslook (allium tuberosum). Deze heeft een grasachtig, plat blad en een zachte knoflooksmaak. Hierdoor kan het gebruikt worden als vervanger van de eerder scherpe knoflook. Chinese bieslook kan bovendien wel worden meegestoofd in uw gerechten.

Shutterstock 19380778
Shutterstock 177234323
Shutterstock 1122696959

Deze website maakt gebruik van cookies om ervoor te zorgen dat u de beste surfervaring op onze website krijgt. Meer info