Terug naar het overzicht
Shutterstock 684461539

Lavendel

Lavendula angustifolia

Lavendel is afkomstig uit het Middellandse Zeegebied. In Frankrijk in de Provence vind je immense golvende velden vol lavendel. Lavendel wordt er op grote schaal gekweekt om parfum en geparfumeerde zeep mee te bereiden.
Het is een winterharde, groenblijvende dwergstruik die tot 60 cm hoog wordt. De struik bestaat uit talrijke stengels met grijs-groene lancetvormige blaadjes, waarover een lichte waas ligt.
Lavendel bloeit in de zomer met blauw-paarse bloemetjes in aren aan lange bloeistengels.

Lavendel wordt eerst en vooral sterk gewaardeerd als tuinplant. De plant kan gebruikt worden als solitair, in de bloemenborder of als mooie geurige haag.
Uit lavendel wordt olie gedistilleerd die wordt gebruikt in parfums, schoonheids- en reinigingsproducten. Lavendel wordt tevens veelvuldig gebruikt in bloemtuiltjes en potpourri.

De gedroogde bloemen kunnen in bosjes opgehangen worden omwille van hun aangename geur. Je kan reukzakjes tussen de kleren leggen omwille van hun geur en om motten te verdrijven.

PLANTEN


Jan

Feb

Ma

Apr

Mei

Jun

Jul

Aug

Sep

Okt

Nov

Dec

OOGSTEN


Jan

Feb

Ma

Apr

Mei

Jun

Jul

Aug

Sep

Okt

Nov

Dec

Meer informatie

Teelttips

Gebruik

Lavendel houdt van een zonnige en open plaats.

Zorg voor een kalkrijke, goed gedraineerde grond. Lavendel houdt niet van te natte omstandigheden. Plant de plantjes +/- 40 cm uit elkaar.

Om mooie planten te behouden moet lavendel 2x per jaar gesnoeid worden.:
- Na de bloei (eind augustus-oktober) kan je best de uitgebloeide bloemstelen wegknippen. Snoei echter niet te diep, zodat de plant nog sterk blijft en bestand tegen vorst.
- In het voorjaar (half maart-april) mag je grondig terugsnoeien tot +/- 15 cm boven de grond om zo de plant blijvend te verjongen.

Indien lavendel niet of te weinig wordt gesnoeid krijg je onregelmatige struiken met een oppervlakkige bloei en onderaan dorre en houterige twijgen. 1x sterk terugsnoeien helpt hierbij niet meer, uit het dode hout zullen geen nieuwe scheuten meer groeien. De beste oplossing is terug nieuwe jonge plantjes aan te planten.

Voor de meeste mensen is het gebruik van lavendel in de keuken niet bekend. Toch is dit een nieuwe trend aan het worden. De huidige jonge generatie chefs houdt van verrassende bereidingen, u vindt ze veelvuldig in allerlei magazines en op TV. Zowel de bloemen als de bladeren kunnen worden gebruikt: bijvoorbeeld in salades, dressings, desserten met ijs en fruit.
Lavendelblaadjes geven ook een apart aroma aan bv marinades of een wildragout.
Er is tevens lavendelazijn, lavendel-ijs, lavendel-jam, lavendelthee,..

Wees echter wel zuinig in het gebruik, de smaak kan snel gaan overheersen.

Lavendel heeft een enorm brede, verzachtende werking. Lavendelextracten en etherische oliën worden vaak gebruikt in aromatherapie en kuuroorden. Een paar druppels lavendelolie op je hoofdkussen of zakdoek en je kunt heerlijk slapen. Een voetbad met lavendelwater is rustgevend.

De olie helpt ook bij verkoudheid en griep, tegen krampen en bij spijsverteringsproblemen.

Uitwendig heeft lavendel een helende en ontsmettende werking, bij wondjes, allergieën, ontstekingen en insectenbeten.

Shutterstock 108606959
Shutterstock 632287964

Deze website maakt gebruik van cookies om ervoor te zorgen dat u de beste surfervaring op onze website krijgt. Meer info