Vlinderlavendel
Lavendula stoechas
Deze decoratieve vlinder- of kuiflavendel blijft compact (25 tot 35 cm) en heeft korte bloemstengels en zilver behaard blad. Een lange bloeiperiode van mei tot oktober maakt van deze lavendel een dankbare aanwinst op uw terras of in uw tuin.
Deze variëteit moet, in vergelijking met de gewone lavendel, niet gesnoeid worden. Het verwijderen van de uitgebloeide bloemen stimuleert de volgende bloemvorming.
De extra grote bloemaren zijn heel geliefd bij vlinders en bijen. Deze vlinderlavendel is zeer weerbestendig maar matig winterhard.
PLANTEN
Jan
Feb
Ma
Apr
Mei
Jun
Jul
Aug
Sep
Okt
Nov
Dec
OOGSTEN
Jan
Feb
Ma
Apr
Mei
Jun
Jul
Aug
Sep
Okt
Nov
Dec
Meer informatie
Teelttips
Gebruik
Lavendel houdt van een zonnige en open plaats.
Zorg voor een kalkrijke, goed gedraineerde grond. Lavendel houdt niet van te natte omstandigheden. Plant de plantjes +/- 40 cm uit elkaar.
Voor de meeste mensen is het gebruik van lavendel in de keuken niet bekend. Toch is dit een nieuwe trend aan het worden. De huidige jonge generatie chefs houdt van verrassende bereidingen, u vindt ze veelvuldig in allerlei magazines en op TV. Zowel de bloemen als de bladeren kunnen worden gebruikt: bijvoorbeeld in salades, dressings, desserten met ijs en fruit.
Lavendelblaadjes geven ook een apart aroma aan bv marinades of een wildragout.
Er is tevens lavendelazijn, lavendel-ijs, lavendel-jam, lavendelthee,..
Wees echter wel zuinig in het gebruik, de smaak kan snel gaan overheersen.
Lavendel heeft een enorm brede, verzachtende werking. Lavendelextracten en etherische oliën worden vaak gebruikt in aromatherapie en kuuroorden. Een paar druppels lavendelolie op je hoofdkussen of zakdoek en je kunt heerlijk slapen. Een voetbad met lavendelwater is rustgevend.
De olie helpt ook bij verkoudheid en griep, tegen krampen en bij spijsverteringsproblemen.
Uitwendig heeft lavendel een helende en ontsmettende werking, bij wondjes, allergieën, ontstekingen en insectenbeten.