Stengelbroccoli
Brassica oleracea italica
De stengelbroccoli, ook wel bimi, broccolini of aspergebroccoli genoemd, is een kruising tussen broccoli en de Chinese stengelkool Kailan.
Bij ons is het een vrij onbekende groente maar wordt veel gebruikt in de Aziatische keuken.
De smaak is milder en zoeter dan de gewone broccoli, het aroma doet een beetje denken aan groene asperges.
De stengels met kleine roosjes worden in hun geheel klaargemaakt, de textuur is fris, knapperig en sappig. Het is een gezonde en veelzijdige groente!
Broccoli is een van de fijnste koolsoorten en is nauw verwant aan bloemkool. Het eetbare deel is eigenlijk een eindstandig scherm van bijna volledig ontwikkelde bloemknoppen. De smaak is krachtiger dan bloemkool.
PLANTEN
Jan
Feb
Ma
Apr
Mei
Jun
Jul
Aug
Sep
Okt
Nov
Dec
OOGSTEN
Jan
Feb
Ma
Apr
Mei
Jun
Jul
Aug
Sep
Okt
Nov
Dec
Meer informatie
Teelttips
Problemen en ziektes
Stengelbroccoli is minder veeleisend dan bv. bloemkool.
- Een vruchtbare, vochthoudende en kalkrijke grond met een goede structuur is ideaal.
- Zorg voor een goede afwatering van de grond, zeker in de winterteelt.
- Geef voor aanvang van uw teelt een goede basisbemesting en voldoende kalk.
- Plantafstand 45 x 60 cm, dichter dan de meeste andere koolsoorten.
- Geef direct na het planten ruim water.
- Halfweg de teelt, vanaf de koolvorming, kan u best nog wat extra bemesting toedienen (vooral aan te raden bij veel regen tijdens het groeiseizoen).
- Het oogsten gebeurt best enkele dagen voor het opengaan van de bloemknoppen. Bij te vroeg oogsten zijn de bloemschermen te klein, later oogsten geeft bloei en losse bloemschermen.
- Verse broccoli is niet lang houdbaar, u bewaart hem best in de koelkast verpakt in folie. Wanneer de bloemknopjes geel worden of beginnen te bloemen is hij overrijp. De smaak wordt bovendien bitterder.
- Broccoli kunt u geblancheerd (2 tot 4 minuten) invriezen.
Broccoli is voor dezelfde ziektes vatbaar als de meeste andere kolen:
- Knolvoet: onregelmatige zwellingen aan de wortels waardoor de plant geen voedingsstoffen meer kan opnemen. Oorzaak is onvoldoende vruchtafwisseling of een te natte grond. Om aantasting te voorkomen is het noodzakelijk een goede vruchtafwisseling na te streven (1/4 jaar).
- Koolvlieg: legt eitjes aan de voet en de larven tasten de hoofdwortel aan. Voorkom dit door een doek over de planten te leggen.
- Rupsaantastingen.