Terug naar het overzicht
Shutterstock 197510408

Lente ui

Allium cepa

Lente-ui (of stengelui, of pijpajuin) is een uitje waarvan men zowel het blad als het uitje jong en vers eet. In vergelijking met normale uien is het blad ook steviger en extra pittig van smaak.

PLANTEN


Jan

Feb

Ma

Apr

Mei

Jun

Jul

Aug

Sep

Okt

Nov

Dec

OOGSTEN


Jan

Feb

Ma

Apr

Mei

Jun

Jul

Aug

Sep

Okt

Nov

Dec

Meer informatie

Teelttips

Oogst en bewaring

Plant uien en wortelen naast elkaar (beter nog: een rij ui naast een rij worteltjes enz.): je zal veel minder last hebben van uienvlieg enerzijds en de wortelvlieg anderzijds. Deze vliegjes hebben het niet zo op met elkaar en verdrijven elkaar.

Uien stellen geen hoge eisen aan de grond waar ze moeten groeien, zolang deze maar een goede structuur heeft. Hou er wel rekening mee dat uien niet houden van een doornatte grond, of anders gezegd: ze verlangen wel veel water maar een perceel waar het water in plassen blijft op staan is geen uienperceel.

Wanneer je de structuur van de grond wil verbeteren kan je in het najaar stalmest met stro onderspitten. Hou de meststofgift sober: een beetje patentkali voor de bolvorming is gemiddeld genomen al genoeg. Teveel stikstof bevordert de bladvorming ten koste van de bol.

Omwille van een gezonde ui-teelt is vruchtwisseling heel belangrijk. Hou er wel rekening mee dat prei en look tot dezelfde familie behoren.

Regelmatig onkruid verwijderen is belangrijk maar doe dit wel zeer voorzichtig want de ui heeft een vrij oppervlakkig wortelgestel. Tracht ook om geen bladeren te kneuzen: de geur trekt de ui-vlieg aan.

Lente-ui wordt meestal vers gebruikt in salades en soepen. Hele lente-uitjes zijn nog een weekje houdbaar in de koelkast.

We kunnen ook alleen blad oogsten - snijd bv loof af op 10 cm boven de grond. De uitjes groeien dan weer verder en kunnen nogmaals geoogst worden.

Lente ui N
Shutterstock 486531496

Deze website maakt gebruik van cookies om ervoor te zorgen dat u de beste surfervaring op onze website krijgt. Meer info