Terug naar het overzicht
Shutterstock 179940764

Peper Hot Fajita

Capsicum annuum

Hot Fajita is een productief en compact ras chilipeper, de plant wordt 25 tot 35 cm hoog. Ideaal te telen in pot!

De decoratieve lange smalle rode pepers zijn medium pikant en kunnen tot 10 cm lang worden.

Het is aangewezen om de planten te steunen maar opbinden is niet nodig.

PLANTEN


Jan

Feb

Ma

Apr

Mei

Jun

Jul

Aug

Sep

Okt

Nov

Dec

OOGSTEN


Jan

Feb

Ma

Apr

Mei

Jun

Jul

Aug

Sep

Okt

Nov

Dec

Meer informatie

Maak uw keuze

Teelttips

Problemen en ziektes

Oogst en bewaring

Gebruik

Pepers zijn warmteminnende planten en gedijen het best in een serre of plastic tunnel. Kies je er toch voor om in vollegrond te planten, kies dan het warmste plekje in de tuin en plant zeker niet voor 10 mei.

Je kan eind januari al zaaien in een zaaibak (uiteraard in een warme kamer, op de vensterbak, gericht op het zuiden) maar de planten van Allégrow zijn steeds warm opgekweekt in belichte serres en met de nodige teelttechnische zorgen. Wij kiezen steeds voor recente hoogwaardige hybriderassen uit de professionele tuinbouw.

Je kan pepers het beste planten op een humusrijke, luchtige grond.

Geef de peper niet te veel voeding, hij zal anders te weelderig groeien en nagenoeg geen vruchten aanmaken. Wat compost rond de wortels zorgt voor een voldoende luchtig wortelklimaat.

Net na het uitplanten mag je de planten de eerste dagen voldoende (licht lauw) water geven. Pepers zijn niet echt de snelste groeiers, maar al gauw zal je zien dat plant zich gaat vertakken.

In eerste instantie houdt je 4 takken aan. Het is handig om de onderste bladeren en takjes te verwijderen, zo krijg je een plant waarbij je het overzicht behoudt en de onderste vruchten niet op de grond hangen.

Je kan een peper ook in een pot op het terras kweken, zowel de bloemetjes als de gekleurde pepers zijn uitermate decoratief en heb je een vruchtje nodig in de keuken dan hoef je niet ver te lopen.

Zoals andere leden van de nachtschadefamilie is ook de peper gevoelig voor phytoftora, zeg maar de aardappelziekte. Bij warme maar vochtige weersomstandigheden (de ziekte duikt veelal op in juni-juli) kan de ziekte ongenadig toeslaan. Phytoftora is, als men er heel snel bij is, vrij makkelijk te bestrijden.

Voorbehoedende acties werken ook uitstekend. Neem hiervoor contact op met uw tuincentrum.

Wil je liever geen chemische bestrijding, zorg er dan voor dat je de planten niet te dicht bij elkaar plant zodat er genoeg luchtcirculatie is. In volle grond kan je met een soort van afdakje boven de plant het gevaar op besmetting ook al gevoelig doen dalen.

Neem aangetaste bladeren voorzichtig en snel weg. Zoals gezegd: in een jong stadium van de ziekte kan je nog vrij goed bijsturen, laat je het te ver komen dan is de plant gewoonlijk een vogel voor de kat.

Pepertjes kan je zowel onrijp (groen) als rijp (gekleurd, in vele gevallen rood maar je hebt ook gele, witte, oranje,... variëteiten) oogsten. Het rijpe pepertje is wel veel pikanter.

Je kan het makkelijkst de vruchtjes afknippen en ze zo nog een tweetal weken bewaren.

Wil je ze drogen dan moet je ze eerst goed wassen en afdrogen. In de zomer kan je ze ophangen en op een droge, warme, zonnige plaats laten drogen. Je kan ze ook drogen door de pepers gedurende enkele uren in een oven op 40-50° te leggen, met open deur om het vocht af te voeren.
Gedroogde pepers kan je op een droge plaats gedurende ongeveer een jaar bewaren.

Men heeft al gauw het idee dat het gebruik van een peper in de keuken gerechten super pikant maken. Als je heel licht doseert krijg je helemaal geen pikant gerecht maar worden de verschillende smaken beter naar voor gebracht. Verwijder dan wel de zaadjes want die maken een gerecht heel pikant. Serveer je toch eens graag een heel pittige maaltijd dan kan je met een vers of een gedroogd pepertje heerlijke schotels maken.

Paprika's en pepers zijn rijk aan vitamine C.

Capsaicine, de stof die verantwoordelijk is voor de pikante smaak, werkt vaatverwijdend en verzacht de pijn bij kiespijn, keelpijn en reuma. De bladeren verzachten de jeuk na muggensteken.

Bij een te grote doses kan diarree het gevolg zijn.

Hot Fajitabew
Shutterstock 179940764
Shutterstock 172465055
Shutterstock 1021858819

Deze website maakt gebruik van cookies om ervoor te zorgen dat u de beste surfervaring op onze website krijgt. Meer info