Terug naar het overzicht
Shutterstock 201971632

Suikerbrood (Groenlof)

Cichorium intybus varfoliosum

Suikerbrood (of groenlof) is een typische najaarsgroente, familie van witloof en radicchio (roodlof). Ze behoren allen tot de familie Cichorium intybus.

De plant vormt een langwerpige gesloten krop die aan de buitenkant groen is en lichtgeel van binnen.

Suikerbrood kan je zowel rauw als gekookt eten. De smaak ligt ergens tussen die van witloof en andijvie.

PLANTEN


Jan

Feb

Ma

Apr

Mei

Jun

Jul

Aug

Sep

Okt

Nov

Dec

OOGSTEN


Jan

Feb

Ma

Apr

Mei

Jun

Jul

Aug

Sep

Okt

Nov

Dec

Meer informatie

Maak uw keuze

Teelttips

Problemen en ziektes

Oogst en bewaring

Gebruik

Suikerbrood kan op vrijwel alle grondsoorten goed geteeld worden en vraagt een eerder arme grond. Een plaatsje in de tuin in halfschaduw is beter dan in volle zon.

Plantafstand:35 x 35 cm.

Plant de perspotten niet te diep, zet ze op de grond met ongeveer ½ van de kluit onder de aarde. Op deze manier verminder je het contact met de grond en wordt de kans op schimmelinfecties kleiner.

De suikerbroodplantjes van Allégrow worden in een verwarmde en belichte serre opgekweekt, noodzakelijk om doorschieten te voorkomen. Deze schotgevoeligheid is ruimschoots aanwezig wanneer je vroeg plant in het voorjaar (koudeschot) en in volle zomer (warmteschot). Wanneer de planttemperatuur boven de 25° komt stopt de groei en een niet gelijkmatig doorgroeien van de suikerbroodplant is ideaal om doorschieten te bekomen.

Opletten met stikstof: bij een teveel zal de smaak eronder lijden. De kroppen worden dan immers bitterder en minder zoet.

Een beetje nachtvorst kan geen kwaad, anders is afdekken aangewezen. Je kan suikerbrood tot wel eind november op het veld laten. Na een beetje vorst zal het suikerbrood trouwens een rijkere smaak hebben.

Suikerbrood en bladluizen gaan hand in hand... Maar het is zowat de enige moeilijkheid (buiten schot natuurlijk) dat je met suikerbrood kan ondervinden.

Probeer de aantasting van bladluizen te voorkomen door preventief te werken. Raadpleeg uw tuincentrum.

Suikerbrood vormt al van in het begin een gesloten groeiwijze.

Je kan al snel kleine kropjes oogsten maar je kan ook zonder veel problemen de krop laten uitdikken.

De bladeren van suikerbrood zijn vrij bitter en worden gestoofd. Het binnenste gedeelte kan, in reepjes gesneden, gebruikt worden in slaatjes waaraan het dan een pittige smaak geeft.

Het is ook een groente die je nog lang in het najaar vers van het veld kan eten.

Shutterstock 70889617
Shutterstock 201971605
Shutterstock 201971632
AVV0680 suikerbrood gerecht

Deze website maakt gebruik van cookies om ervoor te zorgen dat u de beste surfervaring op onze website krijgt. Meer info