Terug naar het overzicht
Shutterstock 750493000

Zoete aardappel 'Beauregard'

Ipomoea batatas

Beauregard is één van de meest bekende zoete aardappel rassen. Het is een productief en redelijk vroeg ras.

De grote langwerpige knollen kunnen soms grillig van vorm zijn, ze hebben een oranjebruine schil met oranje vruchtvlees.

PLANTEN


Jan

Feb

Ma

Apr

Mei

Jun

Jul

Aug

Sep

Okt

Nov

Dec

OOGSTEN


Jan

Feb

Ma

Apr

Mei

Jun

Jul

Aug

Sep

Okt

Nov

Dec

Meer informatie

Maak uw keuze

Teelttips

Oogst en bewaring

Gebruik

De bataat is een vaste kruipende plant en vrij gemakkelijk te kweken. Hij groeit het best bij een gemiddelde temperatuur van 20-24°c, plant deze dus in een serre of wacht tot het voldoende warm is om buiten te planten.

Plant de zoete aardappelen in plantbedden van 30cm breed en 20cm hoog. Maak deze goed vochtig en dek eventueel af met een zwart zeil om de grond goed te laten opwarmen en het vocht beter vast te houden.

  • Goed doorlatende maar vochthoudende grond
  • Plantafstand: 30 tot 45cm
  • Geef bij langdurige droge periodes voldoende water
  • Geef 3 tot 4 weken voor het oogsten beter geen water meer
  • Bijmesten is niet nodig

Tip: Bij het uitplanten de wortels een beetje uit elkaar trekken zodat deze de ruimte hebben om knollen te vormen.

Tegen het einde van de zomer kunnen de eerste knollen geoogst worden. Dit doe je het best met de blote hand. Verwijder voorzichtig de aarde aan de zijkant van het plantbed en neem de grootste knollen voorzichtig weg zonder de plant zelf te beschadigen, dek het plantbed weer dicht. Op deze manier kan je verder gaan tot de eerste nachtvorst in het vooruitzicht is.

Vóór de eerste nachtvorst moeten alle knollen geoogst zijn. Begin ver genoeg van de plant verwijderd met het uitgraven van de knollen en de plant.

Let op dat de knollen niet worden beschadigd, deze kunnen snel ziek worden en de rest van de oogst aantasten. Behandel ze met voorzichtigheid en vermijd overbodige verplaatsingen.

De bataat kan op een koele plaats enkele maanden bewaart worden.

De zoete aardappel wordt wereldwijd gegeten. In het Caribische gebied en het zuiden van de Verenigde Staten is de bataat echt volksvoedsel en worden ze verwerkt in vele favoriete recepten. Op Thanksgiving staat in bijna elk Amerikaans gezin ham of kalkoen op het menu met geglaceerde zoete aardappelen. In de keuken van Jamaica en heel West-Indië is de bataat niet weg te denken.

Gekookt, gebakken, pureren of verwerken in desserts, de mogelijkheden zijn enorm.

Zijn zoete smaak past perfect bij pikante gerechten, vooral in combinatie met kalkoen of varkensvlees.

Ook in vegetarische Thaise curry gerechten is de bataat overheerlijk.

De zoete aardappel bevat de suiker raffinose. Doordat het voorste gedeelte van ons spijsverteringsorgaan deze suiker niet kan verteren kan de bataat winderigheid veroorzaken. De vertering van raffinose gebeurt pas in de dikke darm, hierbij ontstaan de gassen waterstofgas en koolstofdioxine. Het gehalte aan raffinose verschilt van ras tot ras.

Shutterstock 1505108618
Shutterstock 762611845
Shutterstock 229505836

Deze website maakt gebruik van cookies om ervoor te zorgen dat u de beste surfervaring op onze website krijgt. Meer info