Krulpeterselie
Petroselinum crispum
Peterselie hoeft geen introductie: het is veruit het meest bekende keukenkruid.
Het is van oorsprong afkomstig van de landen rond de Middellandse Zee, maar wordt tegenwoordig over de hele wereld gekweekt. Eigenlijk is het een tweejarige, winterharde plant.
Het blad is echter in het eerste jaar het beste en peterselie wordt daarom als eenjarige plant gekweekt.
Jonge peterselie is +/- 30 cm hoog.
De felgroene sterk geplooide en gekrulde bladeren zitten aan holle stengels.
PLANTEN
Jan
Feb
Ma
Apr
Mei
Jun
Jul
Aug
Sep
Okt
Nov
Dec
OOGSTEN
Jan
Feb
Ma
Apr
Mei
Jun
Jul
Aug
Sep
Okt
Nov
Dec
Meer informatie
Maak uw keuze
Teelttips
Problemen en ziektes
Gebruik
Peterselie houdt van een humusrijke en vooral vochthoudende, frisse grond.
Plaats hem liever niet in volle zon, hij groeit liever in halfschaduw. Indien U peterselie gaat uitplanten vermijd dan vers stalmest, hierdoor kan verbranding optreden.
Plantafstand 20x30 cm
Peterselie is bovendien ideaal in een pot te kweken, in de serre of op een lichte vensterbank binnen. U kan regelmatig blaadjes afplukken en kan een gans jaar genieten van een zekere oogst.
Het tweede jaar groeit peterselie verder uit (tot zelfs 90 cm hoogte) en draagt hij bloemschermen met kleine groengele bloemen. Tijdens het opschieten in bloemstengels verliest peterselie veel van zijn smaak en kan de plant beter worden weggegooid.
Bladluizen kunnen een virus overbrengen bij peterselie waardoor de plant geel en paars wordt en tenslotte afsterft.
ook de wortelvlieg kan de peterseliewortel aantasten en de plant doen afsterven. Deze aantastingen kunnen het best vermeden worden door de planten af te dekken met vliesdoek of insectengaas.
Felle zon en een slechte doorworteling kunnen de reden zijn voor gele planten.
Peterselie wordt vooral gebruikt voor het garneren van allerlei gerechten. Het is smakelijk en decoratief. Zorg wel dat u het pas toevoegt net voor het opdienen.
Indien u peterselie mee kookt verliest het te veel van zijn aroma. (Bij meekoken in soepen geeft peterselie deze laatste zelfs een bittere smaak, dus zeker vermijden!).
Peterselie, eventueel fijngesnipperd, past perfect bij aardappelen, soepen, sauzen, vis, of op een omelet 'fines herbes' Het is ook een veelgebruikt ingrediënt in vinaigrettes en kruidenboter.
Peterselie kan U ook diepvriezen of drogen, echter wel met smaakverlies.
Tegenwoordig wordt het ook zelfs gefrituurd gebruikt (let op spatten!)
Peterselie is gezond en bevat mineralen en vitamines (A en C). Het is rijk aan ijzer en calcium.
Het kruid werkt bloedzuiverend en werkt efficiënt bij krampen en nierproblemen. Het is urine-uitdrijvend en zou menstruatiepijn verzachten.
Kauwen op een peterselieblad geeft een frisse adem en neutraliseert zelfs knoflookgeur.