Terug naar het overzicht
Shutterstock 2210940243

Galiameloen

Cucumis melo reticulatus

Een Galiameloen is een type suikermeloen, afkomstig uit Israël. Het is een ronde, licht ovale meloen met een geelgroene schil die fijn geribd of netvormig is. Het vruchtvlees is lichtgroen tot witgroen, sappig en zoet, met een uitgesproken aroma. De vruchten wegen doorgaans 1 tot 1,5 kg.

PLANTEN


Jan

Feb

Ma

Apr

Mei

Jun

Jul

Aug

Sep

Okt

Nov

Dec

OOGSTEN


Jan

Feb

Ma

Apr

Mei

Jun

Jul

Aug

Sep

Okt

Nov

Dec

Meer informatie

Maak uw keuze

Teelttips

Problemen en ziektes

Problemen en gebruik

Meloenen hebben veel ruimte nodig: hanteer een plantafstand van ongeveer 80 × 80 cm.

Galiameloenen houden van warmte; kweek ze bij voorkeur onder glas of in een kas. In een warme zomer kan de teelt in de vollegrond ook lukken.

Zorg voor een luchtige, goed doorlatende, humusrijke grond. Werk vooraf veel compost of goed verteerde stalmest in. Bemest tijdens de teelt regelmatig met een kaliumrijke meststof ter bevordering van de vruchtzetting.

Voorzie steunmateriaal waar de plant op of tegen kan groeien. Knijp de groeipunt van de hoofdrank uit na het 4e of 5e blad om de zijscheuten en vruchtzetting te stimuleren. Laat per plant maximum 3 tot 5 vruchten doorgroeien voor een betere smaak en grootte.

Bestuiving door bijen of hommels is noodzakelijk voor een goede oogst. In een kas of serre kan handmatige bestuiving nodig zijn: breng met een penseel stuifmeel van een mannelijke naar een vrouwelijke bloem over.

Meloenplanten zijn net zoals de komkommerachtigen zeer gevoelig voor koude. Het ideale tijdstip om te planten is vanaf 15 mei. Watergift met koud water is te vermijden.

Wanneer de bodemtemperatuur te laag is, krijgt men al gauw met wortelproblemen te maken (pythium). Let op: ook in hobbyserres moet je de bodemtemperatuur in het oog houden!

Bij rijping wordt de schil geler en geeft de meloen een zoete geur af. Het vruchtvlees is sappig, lichtgroen en friszoet met een sterk aroma. De vruchten zijn maximaal 1 à 2 weken na de oogst houdbaar.

Heerlijk als gezonde snack, in fruitsalades of als dessert. Combineert goed met parmaham, zachte kazen of in zomerse salades.

Shutterstock 305329082
Shutterstock 693627010
Shutterstock 2421984249

Deze website maakt gebruik van cookies om ervoor te zorgen dat u de beste surfervaring op onze website krijgt. Meer info