Terug naar het overzicht
Ook beschikbaar als geënte plant
Shutterstock 512236753

Meloen 'Charentais'

Cucumis melo

Meloen is een oud cultuurgewas waarin in de loop van de tijd veel is veredeld. Hierdoor is er een grote variatie ontstaan en is het niet makkelijk om de rassen in te delen naar type. Desalniettemin wordt er een viertal meloentypen onderscheiden:

  • Cantaloupe-meloenen. De naam is afgeleid van Cantalupo, een gehuchtje in de buurt van Rome, waar deze meloenen in de tuin van de Paus werden geteeld. Ze zijn rond of iets afgeplat van vorm en zijn aan de buitenkant verdeeld in segmenten of bedekt met wratachtige knobbels. Het bekendste ras uit deze categorie is de Charentais of cavaillon. Ook het ras Oranje Ananas behoort tot dit type en heeft ook oranje-geel vruchtvlees.
  • Gladde meloenen, zoals honing- of suikermeloen. Dit type moet lang rijpen en wordt vooral in de winter aangevoerd. De Honeydew en de Amarillo liso uit Spanje zijn de bekendste.
  • Netmeloenen zijn meloenen met een kurkachtig lichtbruin of wit netwerk op de schil. De schil zelf is glad of gesegmenteerd. De galia meloen is van dit type, heeft smaragdgroen vruchtvlees en komt oorspronkelijk uit Israël.
  • Ogenmeloenen zijn een kruising tussen een meloen van het cantaloupe-type en een netmeloen.

In Nederland werd de meloen reeds rond 1900 onder platglas geteeld, maar na 1940 werd staand glas (kassen) steeds meer gebruikt. De teelt gebeurt vlakvelds of aan touwen. Voor de bestuiving zijn bijen of hommels noodzakelijk.

Klik hier voor meer info over geënte planten!

PLANTEN


Jan

Feb

Ma

Apr

Mei

Jun

Jul

Aug

Sep

Okt

Nov

Dec

OOGSTEN


Jan

Feb

Ma

Apr

Mei

Jun

Jul

Aug

Sep

Okt

Nov

Dec

Meer informatie

Teelttips

Problemen en ziektes

Meloenen komen het best tot hun recht in een kas of eventueel een plastic tunnel. Plantafstand: 75 x 100.
De mannelijke bloemen zitten in de oksels tegen de hoofdscheut, de vrouwelijke op de zijranken. Insecten zorgen voor de bestuiving of u brengt manueel wat stuifmeel van de mannelijke bloemen aan op de stamper van de vrouwelijke.
De zijscheuten top je op 3 tot 4 bladeren.

Opgelet: zware vruchten kunnen best wat ondersteuning gebruiken.

Je ruikt het letterlijk wanneer de meloenen rijp zijn.

Niet te zwaar bemesten, liefst wat bijmesten net voor de bloei. Meloenen voelen zich beter in een lichte grond dan in een zware.

Meloenplanten zijn net zoals de komkommerachtigen zeer gevoelig voor koude. Het ideale tijdstip om te planten is vanaf 15 mei. Watergift met koud water is te vermijden.

Wanneer de bodemtemperatuur te laag is, krijgt men al gauw met wortelproblemen te maken (pythium). Let op: ook in hobbyserres moet je de bodemtemperatuur in het oog houden!

Meloen 4
Shutterstock 180926468

Deze website maakt gebruik van cookies om ervoor te zorgen dat u de beste surfervaring op onze website krijgt. Meer info